Moeite met grenzen stellen

antwoord

Ik merk aan je mail dat je vooral onzeker bent over het feit of je wel goede afspraken, regels en grenzen stelt. Gedrag en andere zaken waarmee we moeite hebben in de opvoeding van onze kinderen, hebben heel vaak te maken met onszelf, ons verleden, eigen opvoeding, onze normen en waarden en dergelijke. In jouw geval zie je dat ook duidelijk terug: aan de ene kant wil je niet het strenge van je eigen jeugd – waarin jouw mening er eigenlijk niet toe deed – en wil je open met je kinderen omgaan met ruimte voor gevoelens, aan de andere kant ben je bang de controle te verliezen wanneer je te veel ruimte geeft om mee te denken. Bovendien wil je dat strenge van vroeger niet te veel, dus heb je de neiging om toe te geven. 

Misschien helpt het je als ik je vertel wat voor kinderen het beste is en het meest prettig:

  • Kinderen houden van duidelijke afspraken en consequenties rondom hun gedrag. Dat geeft houvast en rust voor een kind. Ze zullen er zelf meestal niet om vragen maar elk kind heeft hier baat bij. 
  • Elk kind zal altijd wel eens proberen om onder afspraken uit te komen of te kijken waar de ruimte ligt, dat is kind-eigen, dat hoort er bij. Een kind leert ervan om grenzen op te zoeken, om ze te overschrijden en de strijd aan te gaan. Dat zijn dingen die een kind in het dagelijks leven met al zijn uitdagingen ook nodig heeft. 
  • Het is aan de ouders om hier duidelijkheid in te geven en ervoor te zorgen dat je doet wat je zegt en wat er is afgesproken. Kun je dan nooit een uitzondering maken of ergens de teugels wat laten vieren? Jawel hoor, als de afspraak of regel heel duidelijk is en consequent geldt, dán is af en toe ervanaf wijken prima. Maar geef je te vaak toe, dan gaan kinderen vaker die ruimte zoeken en wordt het onduidelijk en onrustiger.
  • Kinderen, en zeker (aanstaande) pubers, vinden het heel fijn om mee te denken over afspraken en bijvoorbeeld takenlijstjes. Dat geeft ze het gevoel van verantwoordelijkheid en dat ze ook iets te zeggen hebben. Dat is fijn voor kinderen. Samen een takenlijst maken is dus een heel goed idee. Jij bepaalt de grenzen en zij mogen meedenken. Jij houdt de leiding! Hiervan leren kinderen ook om zelfstandig te worden. 

Dus: je doet het prima als je duidelijk bent, samenwerkt met de kinderen en vervolgens als ouder de grenzen bewaakt. Dat zorgt voor blije makkelijke kinderen én de nodige rust in huis.

Reageer op artikel:
Moeite met grenzen stellen
Sluiten