Redactie
Redactie Huiswerk 21 jun 2018

Moeite met huiswerk en leren

antwoord

Je geeft in je mail aan dat je je kinderen lang ‘gepamperd’ hebt en ze veel beschermt. Je hebt hem lang geholpen met school en huiswerk, en bent daar op een gegeven moment mee gestopt. Mede door de reacties van anderen hierop. 
Ik heb het gevoel dat je zelf nog zoekende bent in hoe je hem wel en niet moet helpen en ondersteunen. Als je er zelf niet echt uit bent of achter staat, kom je naar een puber – die daar heel gevoelig voor is – dubbel over en dat werkt niet. 
Bovendien heeft hij altijd alle hulp gehad en is hem veel uit handen genomen en nu moet hij het zelf doen. Dat kan weerstand opleveren, maar het kan ook betekenen dat hij echt niet goed weet hoe hij het leren/studeren moet aanpakken. Omdat jij het hem altijd makkelijk gemaakt hebt en hij het niet zelf onder de knie hoefde te krijgen. De overgang naar alles zelf doen kan voor hem te groot zijn. 

Op zich is het heel goed dat je hem nu aanspoort zelf te werken zonder al te veel hulp van jou. Maar ik zou eerst eens met hem in gesprek gaan om te ontdekken of hij wel weet hoe hij het moet aanpakken. En waarom hij wel tijd neemt om te werken, maar niet tot resultaten komt. 
Dat vraagt om een andere insteek van het gesprek dan te zeggen ‘ga nu toch eens wat doen voor school’.

  • Vertel hem dat hij mede door jouw toedoen nu niet goed weet hoe adequaat te leren. Geef toe dat je hem wellicht te lang geholpen hebt en hem nu te snel ineens hebt laten aanmodderen, zonder een goede overgang van samen naar zelfstandig. Dat geeft een ingang tot gesprek omdat je de schuld niet direct bij hem legt (dat ligt altijd gevoelig bij een puber!).
  • Probeer hem te motiveren samen met jou te kijken naar wat er nu gebeurt als hij aan het leren is. Waardoor het komt dat hij niet adequaat leert en wat er anders zou moeten en kunnen om dat te verbeteren. Maak als het ware met hem samen een plan. Waar zou hij hulp bij kunnen en willen gebruiken? Waar van jou? Waar van wellicht iemand anders? Hoe kan hij op een goede manier werk en pauze afwisselen? Welke plek werkt het beste, welk tijdstip, enzovoort. 
  • Zo ben je niet aan het ruziën over dit stuk, maar zonder oordeel met hem aan het kijken hoe het beter kan. Vraag hem wanneer het wél lukt om te leren, wat kan hij daaruit meenemen zodat het op andere momenten ook beter gaat.
  • Soms is het beter om iemand van buiten samen met hem te laten kijken hoe hij beter en effectiever kan leren. Een huiswerkbegeleider of via school. Wanneer ouder en kind er samen aan werken of over praten, leidt dat soms alleen maar tot ruzie. Probeer het eerst zelf en lukt het jullie niet, dan is dit een optie. 
  • Hou het geheel in de sfeer van ‘het lukt je nu niet maar we gaan samen zorgen dat het beter lukt’. Geef hem verantwoordelijkheid, laat hem meedenken en stuur bij of help waar nodig. Dat is de tussenstap, voordat hij het helemaal zelf kan doen. Voorkom een sfeer van ‘je bent laks en je lanterfant’, dat levert niks op. Spreek hem aan op zijn gedrag en niet op zijn ‘zijn’ (Zeg dus ‘je maakt je huiswerk niet adequaat’ in plaats van ‘je bent laks’).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeite met huiswerk en leren
Sluiten