Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Moeite met huiswerkdiscipline

antwoord

Erg herkenbaar voor veel ouders is denk ik de ‘strijd’ om het huiswerk. Misschien beter gezegd: de zorg van ouders om de inzet van hun kinderen wat betreft het huiswerk. Het belangrijkste op deze leeftijd is om in gesprek met je kind te blijven en samen tot afspraken te komen.

In jouw verhaal lees ik wat dit betreft een aantal positieve zaken!

  • Je stiefzoon bespreekt met jullie zijn voornemen om onvoldoende voor Duits te gaan halen: dat is een heel goed teken! Hij wil overleg en twijfelt of dit een verstandige zet is. Hij wil het vak laten vallen, heeft moeite om de motivatie te vinden en veel tijd in dit vak te steken. Vanuit zijn oogpunt niet zo heel gek. Jullie vinden het geen goed plan. Het advies zou kunnen zijn dat hij echt moet inzetten op een voldoende om risico’s voor doubleren zo klein mogelijk te maken. Het is belangrijk begrip te tonen voor zijn redenatie en niet af te doen met onzin. Wanneer je stiefzoon zich serieus genomen voelt in zijn redenatie zal hij ook eerder bereid zijn om jullie argumenten aan te horen en te overwegen.
  • Hij geeft zelf eerlijk aan dat hij moeite heeft om zich te concentreren en motiveren dit jaar. Hij is waarschijnlijk best bereid om het gesprek hierover aan te gaan. Dat is heel fijn en positief. Grijp deze kans en ga samen met je stiefzoon op zoek naar manieren om de verleidingen van de computer te weerstaan en de motivatie voor het huiswerk te hervinden. 

Een paar tips:

  • Laat hem voordat hij begint een plan maken, dat antwoord geeft op: hoe lang ga ik serieus werken maar vooral ook: wanneer mag ik van mezelf weer even liedjes zoeken op YouTube of heb ik even vrije tijd. Wanneer hij ook de leuke dingen plant, is het daarna makkelijker om dat vervelende huiswerk te doen. 
  • Huiswerk maken met muziek op de achtergrond hoeft geen probleem te zijn. Leerwerk gaat meestel beter in stilte. Als je stiefzoon beter leert zonder muziek, moet hij dat met zichzelf afspreken.
  • Adviseer hem het volgende: schakel tijdens de momenten van serieus werken de geluiden van de computer uit zodat er niet steeds een toon klinkt wanneer er een vriend online komt of ping, w’appje, sms’je of e-mail binnenkomt. Bespreek met je stiefzoon dat hij zichzelf moet beschermen tegen deze verleidingen en dat hij het met een paar truckjes voor zichzelf makkelijker maakt: computer uit, smartphone uit de kamer, en neem een kauwgompje als beloning. Kauwgom kauwen vinden veel kinderen lekker en kan de concentratie verbeteren. 
  • Ook bij pubers werkt belonen beter dan alleen maar straffen. Door middel van straf zijn motivatie en inzet afdwingen, werkt vaak niet. Je kunt goed gedrag belonen met extra computertijd maar je zou hem ook op het moment dat hij hard aan het werk is, eens iets lekkers kunnen brengen, of bijvoorbeeld zijn lievelingseten koken. Stel een gezellige filmavond met vrienden in het vooruitzicht of ga samen met je stiefzoon iets leuks doen.

Belangrijk voor nu is om begrip te tonen voor het feit dat hij zijn motivatie een beetje kwijt is. Er zijn niet veel kinderen die zes jaar lang fluitend aan hun huiswerk gaan! Huiswerk is voor hen een noodzakelijk kwaad dat nu eenmaal nodig is voor hun toekomst. Dat weten de meeste kinderen best. Laat wel duidelijk weten dat jullie verwachten dat hij zich er toch toe gaat zetten. Probeer het leed een beetje te verzachten door begrip, tips, advies en daarna: stevige afspraken.

Reageer op artikel:
Moeite met huiswerkdiscipline
Sluiten