Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Moeite met keuzes maken

antwoord

Als keuzes maken voor je dochter zo’n lastig punt is (geworden), is het waarschijnlijk behoorlijk beladen. Niet alleen voor haar, maar ook voor jullie. Ik zou beginnen met die beladenheid eraf te halen en er een speelse leuke aanpak op los laten om haar te helpen te leren kiezen. Grotere kans dat ze ermee leert omgaan! Het is duidelijk dat je dochter het ook vervelend vindt om niet te kunnen kiezen. Dat is mooi, want dat is een belangrijk uitgangspunt om iets te willen leren: ze zal gemotiveerd zijn!

Een idee om dit aan te pakken: 

  • Bespreek met haar dat jullie haar willen helpen met dat altijd zo lastige kiezen en vraag of ze dat een goed idee vindt. Jullie gaan haar samen leren om te kiezen! Zodat het makkelijker wordt voor haar.
  • Bedenk met je dochter de voordelen van beter kunnen kiezen. Op welke momenten was het handig dat ze het goed kon? Zo wordt de motivatie om te oefenen nog groter!
  • Maak samen met haar een lijstje van bijvoorbeeld 10 dingen waar ze tussen moet kiezen. Laat haar vertellen wat ze de makkelijkste keuze vindt – neem er daar een paar van op, dat is goed voor de succeservaring – en breid de lijst uit met steeds moeilijker, dagelijkse keuzes. Zorg dat ook deze laatste regelmatig voorkomen.
  • Bedenk vervolgens samen hoe jullie het kiezen gaan oefenen. Oefen op een speelse manier met makkelijke dingen. Als jullie het met luchtigheid en plezier inzetten, zonder beladenheid, kan ze wellicht een goede start maken. 
  • Jullie kunnen ook bedenken welke vragen of opmerkingen haar kunnen helpen om een keuze te maken. Zet deze bijvoorbeeld op een lijstje of laat ze door jou opnoemen als het nodig is (denk aan: de keuze beperkt houden, voor- en nadelen bedenken bij lastige keuzes, een codewoord noemen dat jij zegt als het kiezen moeilijk is en bij het codewoord komt de beslissing, enz)
  • Bedenk ook samen wat haar beloning kan zijn als het lukt. Bij zoiets lastigs als leren kiezen, hoort dat er wel bij! Je kunt bijvoorbeeld na 3 stapjes geleerd te hebben een leuke kleine beloning doen (iets later opblijven, iets leuks doen samen, enz) en als ze de 10 gehaald heeft een klein ‘feestje’ wat ze zelf mag kiezen (wie, wat, welk eten/drinken enz). Zo motiveer je haar en maak je het oefenen leuk. Dat kan haar helpen het vol te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeite met keuzes maken
Sluiten