Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Moeite met kiezen

antwoord

Het is een goed begin dat jullie zoon het zelf ook als lastig ervaart en er graag iets aan wil doen. Dat helpt om het leren kiezen te laten slagen. Ik zou een heel positieve en leuke, speelse insteek nemen. Benader het opgewekt en luchtig. 

Een idee voor de aanpak:

  • Bespreek dat iedereen dingen moet leren. Híj moet nog leren om keuzes te maken. Dat kan hij leren als hij dat graag wil, en jullie kunnen hem daarbij helpen.
  • Bedenk samen de voordelen van keuzes kunnen maken en schrijf ze op, dat motiveert om ermee aan de slag te gaan
  • Bedenk samen ook wanneer het wél lukt om te kiezen. Of al een beetje. Noteer die gevallen en bedenk samen hoe hem dat gelukt is. Wat deed hij toen, wat hielp hem en hoe voelde het toen het gelukt was? Wat kan hij hiervan meenemen voor andere momenten?
  • Verzin samen een ‘keuze-maak-plan’. Daarin staat waarmee hij gaat oefenen, welke stappen hij dan doorloopt en hoe jij als ouder kan helpen. 
  • Bedenk dingen waarbij je keuzes moet maken, orden deze van makkelijk tot moeilijk. Laat hem zelf verzinnen met welke (makkelijke) keuze hij begint om te oefenen. Bijvoorbeeld broodbeleg kiezen. Bespreek hoe hij dat gaat doen en hoe jij kunt helpen (bijvoorbeeld hem eraan herinneren). 
  • Bespreek na een gelukte keuze steeds hóe het gelukt is en wat hem hielp. 
  • Noteer successen en bouw het zo op tot steeds lastiger zaken waarbij je bijvoorbeeld de voors en tegens kunt noteren en afwegen, et cetera. Laat hem actief meedenken over hoe hij het kan aanpakken en hoe het heeft gewerkt, dat motiveert en geeft zelfvertrouwen. Bespreek ook welke gedachten handig waren (bijvoorbeeld: ‘ik kan het en elke gemaakte keuze is goed’) en welke niet (‘het is vast een verkeerde keuze en ik leer het nooit’). 
  • Prijs hem wanneer het hem (spontaan) lukt. Let ook op kleine keuzes die hij vanzelf al maakt (zonder dat hij misschien beseft dat dat ook al een keuze is) en benadruk deze, dat geeft hem zelfvertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeite met kiezen
Sluiten