Redactie
Redactie Homoseksueel ouderschap 19 jun 2018

Moeite met lesbische moeder

antwoord

Uit je vraag kan ik niet afleiden hoelang geleden je gescheiden bent van je man en hoeveel tijd er tussen de scheiding en het begin van je nieuwe relatie zit.
Als ouders gaan scheiden heeft dat – zeker als de kinderen niet heel klein meer zijn – veel impact. Afhankelijk van hoe de situatie voor de scheiding was, spelen er allerlei gevoelens mee. Heeft je dochter het zien aankomen? Was er veel ruzie – dan speelt er wellicht ook opluchting of berusting mee. Hoe zijn jij en je man uit elkaar gegaan en hoe is het contact nu? Was de relatie met deze vrouw of jouw gevoelens voor vrouwen (mede) oorzaak van de scheiding? Hoe het ook gaat of is gegaan, een scheiding kan bij kinderen voor gevoelens van onrust, verdriet, boosheid en bijvoorbeeld angst zorgen.
Ook kan er een loyaliteitsconflict meespelen. Het is voor kinderen (en ouders) na een scheiding wennen om opnieuw hun draai en plek te vinden in de onbekende en andere situatie. Dat kost tijd. Als een moeder dan ook nog – in de ogen van het kind – ‘ineens’ op een vrouw valt, staat de wereld van een 10-jarige behoorlijk op zijn kop. Schaamte is waarschijnlijk niet het enige waar het om gaat.  

  • Gun je dochter de tijd. Verwacht niet te veel van haar en push niet. Ze moet wennen aan het idee en dat kan even duren. 
  • Toon begrip voor haar gevoel, laat haar ook weten dat je begrijpt dat het ingewikkeld, raar en moeilijk is. Dat jij dat ook zou vinden als je haar was. Je kunt haar vragen wat haar helpt, welke vragen ze heeft en daar eerlijk antwoord op geven. 
  • Wees eerlijk en open tegen haar, maar doseer je informatie. Probeer aan te voelen wanneer er ingangen zijn om met haar te praten. Laat haar weten dat je er altijd voor haar bent om te praten als ze wil.
  • Leg uit dat je van haar vader hebt gehouden, maar dat het mogelijk is dat gevoelens veranderen en dat een vrouw verliefd kan worden op een vrouw. 
  • Vaak hebben kinderen in een lastige situatie als deze veel aan iemand in hun omgeving die er even extra voor ze is, naar ze luistert en die iets verder van ze af staat dan jij en je ex-man. Een juf, tante, buurvrouw of goede vriendin. 
  • Bouw de relatie met je vriendin rustig op en forceer niks. Dat je haar ziet en spreekt is prima en dat moet je dochter ook weten, want daardoor leert ze omgaan met de nieuwe situatie.
  • Hopelijk kunnen jij en je ex-man goed overleggen over wat het best voor je dochter is. Probeer met hem af te spreken dat hij niet negatief praat over jou en je vriendin. Net als jij dat andersom ook niet moet doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeite met lesbische moeder
Sluiten