Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Moeite met opstaan

antwoord

Het lastige van ’s ochtends met een hoop gedoe opstaan en de deur uitgaan, is dat iedereen met een vervelend gevoel de dag begint. Belangrijk dus om dit beter te laten verlopen en goed te starten! Bij kinderen die het zelfstandig klaarmaken voor school moeilijk vinden, is het belangrijk te ontdekken wat de oorzaak daarvan is. 

Is het kind te veel afgeleid wanneer hij dingen moet doen, waardoor hij ze vergeet of te traag doet? Weet een kind nog niet wát hij moet doen? Heeft hij moeite met plannen of nog te weinig tijdsbesef? Dat zijn verschillende dingen!

Kijk eens naar andere momenten. Moet je hem daar ook overal bij aansporen of helpen? Snapt hij het begrip tijd dan wel? Om het probleem aan te pakken zou ik met een kind van 9 gaan zitten en eerst bespreken dat je hem graag wil helpen om de ochtend beter te laten verlopen. Bedenk de voordelen voor je zoon en voor jou, en bedenk samen een plan hoe het kan lukken. Vraag je zoon ook hoe jij hem kan helpen. Het idee van het briefje is prima.

Ik zou het zo doen:

  • Introduceer de ‘klaar voor school’- kaart (of verzin samen een andere naam).
  • Samen bedenken jullie alle stappen die hij moet doen om aangekleed, met tas en gepoetste tanden beneden te komen. Die zetten jullie op de handigste volgorde.
  • Bespreek ook hoe jij kan helpen om het nog makkelijker te maken (bij wakker worden geef jij de kaart, kleren al op volgorde klaar leggen, tandenborstel op handige plek, tas in zicht, één keer komen kijken, enz). 
  • Elke stap komt onder elkaar op een gekleurd A4-tje met erachter een vakje. Het vel wordt geplastificeerd en je hangt er een uitwisbare stift aan. Zo kan je zoon na elke stap die gedaan is aanstrepen wat klaar is. 
  • Je kunt er een beloningssysteem aan hangen om het leuk te maken iets te leren. Als het hem lukt om het onder de knie te krijgen eten jullie iets wat hij mag uitkiezen! Of elke dag een sticker en bij 5 stickers…! 
  • Eerst blijf je erbij, dan iets op afstand en dan helemaal alleen. Je kunt ook los van de ochtend de nieuwe aanpak op een speelse manier oefenen. 
  • Geef complimenten als er stappen lukken.
  • Observeer (bijvoorbeeld op afstand) goed wat eventueel moeilijk blijft. Maak hier weer een nieuwe afspraak voor. Dit kunnen kinderen van deze leeftijd prima aan.
Reageer op artikel:
Moeite met opstaan
Sluiten