Moeite met regels bij moeder

antwoord

Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk zwaar voor je is zo. Je geeft als reden aan dat je dochter bij papa alles mag en bij jou niet. Dat kan meespelen, maar er kunnen natuurlijk ook nog andere dingen achter zitten. Daar kan ik zo op afstand alleen niet veel over zeggen. Hoe dan ook is het belangrijk dat er verandering in komt. 
Voor een kind is het veruit het meest prettig als op de verschillende leefplekken ongeveer een zelfde aanpak wordt gehanteerd. Stap 1 zou wat mij betreft dus zijn (en misschien heb je dat allang geprobeerd) om samen met de vader en zijn eventuele partner aan tafel te gaan zitten en te kijken of jullie het eens kunnen worden over een aantal basisafspraken. 

Een goede manier om daarover te praten met je ex-man is om het te bekijken vanuit het belang voor jullie dochter. Een aantal vaste basisafspraken op beide plekken geeft haar rust en duidelijkheid. Het is al verwarrend genoeg om in twee huizen met steeds andere mensen te leven. Afspraken, regels en grenzen zijn goed en vooral heel prettig voor kinderen. Dat geeft houvast en dan weten ze waar ze aan toe zijn. Dat is zeker voor een kind in twee gezinnen heel belangrijk. Hopelijk ziet je ex-man dat ook zo. Mijn tip is om het met hem vanuit deze hoek te bespreken (hij wil vast niet dat zijn dochter ‘ongelukkig’ is). Laat goed of fout en jouw gevoel er buiten, dat werkt vaak averechts. 

Nog een paar overwegingen en tips:

  • Kinderen kunnen meestal heel goed wennen aan twee omgevingen waar verschillende regels gelden. Natuurlijk is het niet handig, maar het hoort erbij. Neem bijvoorbeeld kinderen die bij opa en oma meer mogen dan thuis. Dat weten ze heel goed. In het begin kan er strijd over zijn, maar na een tijdje weten ze de verschillen. Het lijkt erop dat je dochter deze verschillen nog even moet leren. Ze doet er alles aan om bij jou evenveel te mogen als bij papa, maar dat gaat nu eenmaal niet en dat moet ze leren. 
  • Hou vast aan je basisregels en doe dat in ieder geval in huis allebei heel consequent, dan is dat duidelijk. Geef niet toe, omdat je bang bent dat ze je minder leuk vindt dan papa en laat je ook niet in de verleiding brengen om hierover in gesprek te gaan met haar. Hou je eigen gevoel erover voor je; hoe meer ze merkt dat jij het er moeilijk mee hebt hoe meer ze het (onbewust!) in kan zetten. 
  • Bedenk je dat een kind op die leeftijd nou eenmaal niet weet dat het blij wordt van regels en grenzen. Maar jij weet dat nu, dus hopelijk helpt dat met volhouden. Uiteindelijk is ze er echt blij mee, geloof me!
  • Mocht ze over het verschil tussen papa en jou beginnen: geef aan dat je snapt dat het niet leuk is om je aan regels te houden en dat er bij papa minder regels zijn. Je kind denkt dan waarschijnlijk ‘Hé dit gaat de goede kant op’… maar in plaats van die ‘maar’, zeg je dan ‘het punt is…’ Gevolgd door dat er bij jou andere afspraken gelden. Laat je niet verleiden om met een vierjarige in discussie te gaan over hoe het bij papa gaat. Dat heeft helemaal geen zin. 
  • Ze mag natuurlijk af en toe wel mopperen dat ze iets moet doen, als ze maar niet de strijd opzoekt en het uiteindelijk gewoon doet. 
  • Vooral door regelmatig samen leuke dingen en momenten te hebben kom je een beetje uit de strijd die je de laatste tijd met haar hebt. Probeer er humor in te houden als ze zo tegendraads is en hou vooral vol!
Reageer op artikel:
Moeite met regels bij moeder
Sluiten