Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018

Moeite met toezicht zwemfeestje

antwoord

Op de vraag hoeveel volwassenen er nodig zijn om toezicht te houden tijdens een zwemfeestje met acht kinderen van 9 jaar, zal iedereen verschillend denken, zowel ouders als ‘deskundigen’. Eigenlijk is dat ook niet waar het hier omgaat. 

Het vóelt voor jou niet goed en niet veilig als er op acht kinderen maar twee volwassenen zijn. Wanneer we dat als gegeven nemen, kun je een aantal dingen doen:

  1. Overleg eens met andere ouders om je heen hoe zij erover denken
  2. Stap over je eigen gevoel heen en laat je zoon gewoon meegaan
  3. Laat je zoon niet naar het feestje gaan
  4. Ga zelf mee bij het zwemgedeelte
  5. Wijs de ouders op het feit dat het niet verantwoordelijk is
  6. Bespreek jouw gevoel met de ouders

Toelichting:
Punt 1: Overleggen met andere ouders kun je altijd doen, wellicht ga je anders over je standpunt nadenken wanneer meerdere ouders je kunnen geruststellen. En andersom: vinden zij het ook niet oké, dan voel je je waarschijnlijk gesterkt. 

Over je twijfel heenstappen, voelt zeer waarschijnlijk voor jezelf niet goed (punt 2). Je zoon thuishouden is voor hem natuurlijk helemaal niet leuk (3) en meegaan (4) zal inderdaad ook niet zijn voorkeur hebben. Wanneer je de ouders terechtwijst, kan dat natuurlijk zorgen voor irritatie of erger. Bovendien is het jouw mening en niet de waarheid (5).

Blijft over punt 6: op een handige manier met de ouders van het vriendje in gesprek te gaan. En op basis van wat daaruit komt, neem je een beslissing.

  • De manier waarop je het bespreekt is cruciaal voor hoe het op andere ouders overkomt. Wanneer je praat in termen van ‘twee ouders is te weinig’ heb je grote kans dat de ouders zich ‘aangevallen’ voelen, en dat er van een goed gesprek en goed gevoel achteraf geen sprake is.
  • Wanneer je vanuit je eigen gevoel praat en je eigen zorgen aangeeft, hou je het bij jezelf en vel je geen oordeel over hen. Je kunt bijvoorbeeld starten met te zeggen dat je zoontje heel blij is met de uitnodiging en het erg leuk vindt om te gaan zwemmen. Daarna kun je aangeven dat je merkt dat jij het zelf best moeilijk vindt om hem te laten gaan nu je weet dat er op acht kinderen twee volwassenen meegaan: ‘Ik merk dat ik me een beetje zorgen maak over het feit dat er op acht kinderen twee volwassenen meegaan, voor mijn gevoel is dat zo weinig.’ 
  • Wellicht reageren de ouders heel rustig en hebben ze zich bijvoorbeeld ook afgevraagd of het voldoende is of gaan ze daar nu over nadenken. Hopelijk staan ze open voor jouw visie en kunnen jullie het er nog even over hebben. Of ze kunnen jou daarmee een beter gevoel geven bij hoe het nu is, of ze staan open om na te denken over een derde volwassene.
  • Hopelijk kun je hierna samen tot een oplossing komen. Dat kan inderdaad zijn dat je zelf aanbiedt om bij het zwemgedeelte mee te gaan als derde volwassene. Je zoon vindt dat niet zo leuk, schrijf je. Leg het hem uit, en vertel dat je alleen bij het zwemdeel aanwezig bent. Het kan ook zijn dat ze zelf op zoek gaan naar iemand erbij. 

Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan dat ze bij hun oorspronkelijke plan blijven en niet open staan voor suggesties of hulp. Dan rest jou niets anders dan te bedenken of je je zoon laat meegaan of niet. Bepaal dat eerst echt goed voor jezelf. Als je besluit dat je het niet veilig genoeg vindt, vertel hem dat dan. Licht je keuze toe en verplaats je vooral ook in zijn gevoel. Hou ondanks protesten wel vast aan je keuze, die heb je tenslotte weloverwogen gemaakt. 

Wellicht kun je met je zoon afspraken maken waaronder je hem wel wilt laten meegaan. Dat hangt ook af van hoe je kind in elkaar zit en hoe jij erop vertrouwt dat hij zich aan de afspraken kan en zal houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Moeite met toezicht zwemfeestje
Sluiten