Redactie
Redactie Grenzen stellen 19 jun 2018

Moeite met weggooien

antwoord

Het is inderdaad handig als je haar dat op deze jonge leeftijd aanleert. Alleen al om het feit dat je nu nog de leiding kunt nemen en sturend kunt zijn, als het om dit soort dingen gaat. De een is natuurlijk gewoon meer gehecht aan spullen dan de ander en het heeft ook voordelen als je niet snel afscheid neemt van spullen of ze weggooit. Maar echt alles bewaren is niet werkbaar.

Ik kan er eigenlijk een heel simpel antwoord op geven: 
Bij een jong kind kun en moet jij regelmatig de leiding nemen en de grenzen bepalen. Dat kunnen ze namelijk zelf nog niet aan. 
Bepaal dus heel duidelijk de grenzen rond het bewaren en weggooien: bijvoorbeeld, kapotte en te kleine kleren gaan in een zak op zolder of weg. Punt. Dat geldt ook voor speelgoed dat kapot is en niet gemaakt kan. Door daarin heel duidelijk te zijn en daaraan vast te houden leer je haar dat het soms gewoon zo is en dat niet alles bewaard kan blijven. Wanneer het handig of nodig is, kun je ook wat dingen weggooien en weggeven zonder dat ze er erg in heeft. Ze zal er dan waarschijnlijk niet eens meer om vragen, maar dat doet ze wel als je haar mening vraagt of het vertelt.

Natuurlijk kun je het daarnaast ook speels aanpakken en het leuk maken om het te leren:

  • Toon begrip voor haar gevoel en de moeite die het haar kost om ergens afscheid van te nemen. Het ís ook lastig als iets weggaat wat je mooi of leuk vond.
  • Geef daarnaast aan dat wegdoen er zo nu en dan ook bij hoort, hoe lastig ook. Dat kun je leren. 
  • Maak afspraken waarover niet valt te onderhandelen: bijvoorbeeld kapot en niet maakbaar speelgoed en versleten of te kleine kleren.
  • Ruim eens in de zoveel tijd samen op en maak dan drie bakken waar je op schrijft: 1) dit hou ik; 2) dit kan weg en 3) dit doen we in een doos als herinnering. Zo leer je haar goed nadenken over wat echt nog leuk is om mee te spelen en wat oud en/of kapot is, of geschikt voor jongere kinderen en wat ze als herinnering wil bewaren. Bespreek samen wat waarin gaat en waarom. Zo laat (en leer) je haar nadenken over waarom ze iets als herinnering wil bewaren enzovoort. Ook is het vaak makkelijker als je bijvoorbeeld speelgoed verzamelt en weggeeft aan een goed doel of een jonger kindje (neefje/nichtje/buurkindje etc) dat ze kent. 
  • Maak samen foto’s van dingen die ze moeilijk weg kan doen en bewaar die, dat is leuk om te doen en maakt het weggooien of weggeven misschien makkelijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Moeite met weggooien
Sluiten