Redactie
Redactie School 21 jun 2018

Moeite op school

antwoord

Voor hoogbegaafde en hoogsensitieve jongeren is het lang niet makkelijk om je staande te houden binnen een middelbare school met veel leerlingen. Het is er vaak druk, chaotisch en als je – op wat voor manier dan ook – in de klas ‘opvalt’, kan het je door andere (onzekere) pubers behoorlijk lastig gemaakt worden. Bovendien missen veel scholen de duidelijke structuur en rust waar dit soort kinderen nou juist blij van worden en zich fijn bij voelen. 
Helaas is dat grotendeels een gegeven waarmee ze moet leren omgaan, maar je kunt wel samen met haar en de school uitzoeken waarom ze zo vaak schoolziek is en wat er gedaan kan worden om het voor haar prettiger en makkelijker te maken.

Een paar ideeën: 

  • Je vermeldt niet of je dochter zelf weet waardoor haar rotgevoel op school veroorzaakt wordt: de drukte, spanning, het sociale aspect, het gebrek aan uitdaging et cetera. Als ze dat wel weet, is het makkelijker om het leuker te maken. 
  • Breng samen met haar in kaart hoe het ziek voelen/melden werkt voor haar. Hou het een tijdje bij en kijk of er patronen in te vinden zijn en of het aanknopingspunten oplevert voor mogelijke oorzaken. Is het op vaste dagen, een vaste frequentie, heeft het te maken met spannende toetsen of wat dan ook? Door er op deze manier samen naar te kijken, krijgen jullie wellicht al heel wat inzichten die kunnen bijdragen aan het zoeken naar de oplossing.
  • Bedenk samen welke dingen rond school het voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen lastig maken. Bespreek vervolgens met school of er aanpassingen voor mogelijk zijn. Bespreek ook met je dochter welke keuzes ze zelf heeft om het hanteerbaarder te maken: bijvoorbeeld haar plek in de klas, wat ze doet in de pauze, waar ze rust kan vinden of juist contacten kan maken. 
  • Bespreek met haar waarom het buiten school wel goed loopt en op school niet; wat is het verschil in haar beleving, haar gevoel? Waar zit dat in? Is dit misschien niet de juiste school voor haar? 

Hoe dan ook: ga in gesprek met haar en zoek uit wat er achter haar ziek zijn zit. Ga samen met haar op zoek naar oplossingen, eventueel in overleg met school.
Lukt dat niet? Praat dan eens met een begeleider op school of een kinderpsycholoog, die met haar en jullie kan meedenken. Dat kan soms veel verheldering geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Moeite op school
Sluiten