Moeite scheiding

antwoord

De beginnende puberteit kan er zeker voor zorgen dat een beladen onderwerp als in dit geval een scheiding, bij een kind meer een rol gaat spelen in haar emoties en gevoel. Wanneer er door de puberteit bij een kind qua hormonen, groei van de hersenen én lichamelijke veranderingen heel veel gebeurt, brengt dat het hele ‘wie ben ik, wat vind ik belangrijk, wat draag ik met me mee en hoe wil ik zijn’ behoorlijk aan het wankelen. Alle onrust in hun lijf en hoofd kan zorgen voor sombere of pieker momenten. Wanneer je redelijk recent iets als een scheiding van je ouders hebt meegemaakt kan dat een belangrijk onderwerp van piekeren zijn. Wellicht gaat ze er nu meer over nadenken. Waarom is het eigenlijk gebeurd? Wie is/vind ik de ‘schuldige’? Wat vind ik ervan? Hoe zou ik het willen? Allemaal vragen die een kind kan hebben. Ik heb geen idee hoe de scheiding, de communicatie en het wederzijdse contact in jullie geval verlopen is. Maar dit kan meespelen in wat er nu boven komt bij je kind.

Het zou ook kunnen zijn dat niet zozeer de scheiding het belangrijkste probleem is, maar dat een onderwerp als dit meer op de voorgrond komt omdat ze niet zo lekker in haar vel zit. Hoe kun je ermee omgaan?

  • Een uitleg aan je dochter over de puberteit en wat dat met haar kan doen, kan een steun voor haar zijn. Ik heb in deze rubriek eerder vragen beantwoord over de puberteit, daar kun je meer over lezen. 
  • Blijf in gesprek met je dochter en laat haar weten dat ze over de scheiding altijd vragen mag stellen. Geef eerlijk antwoord. Toon belangstelling en vermijd een ‘kruisverhoor’. Oordeel niet, maar luister en vraag door. Zit er niet te veel bovenop.
  • Wellicht helpt het haar als jullie een keer samen met haar vader een gesprek hebben, waarin zij vragen mag stellen en kan vertellen waar ze mee rondloopt. Je kunt dit voorstellen. Het is aan haar of en wanneer ze dit wil. 
  • Het emotionele, gevoelige en snel gepikeerde gedrag wat ze laat zien, kan heel goed bij de puberteit horen. Dat is op zich niet iets om je zorgen over te maken.
  • Vaak helpt het kinderen om met een goede bekende te praten over een onderwerp als scheiding. Zijn er mensen in haar omgeving die je kunt vragen even wat extra aandacht aan haar te geven en als het lukt in gesprek met haar te gaan? 
  • Of een psycholoog of maatschappelijk werker nodig en zinvol is, kan ik zo moeilijk zeggen. Je kunt het haar voorstellen. Als ze het wil, is het altijd prima. Wil ze niet dan heeft het bij pubers meestal weinig zin. Wanneer haar schoolwerk, sociale leventje en verdere functioneren eronder gaan leiden, is het zeker tijd om in te grijpen!
Reageer op artikel:
Moeite scheiding
Sluiten