Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Moeite slapen en op kamp

antwoord

Heel goed dat jullie de insteek hebben hem wel te laten gaan. Het zal een enorm succes zijn als het hem lukt om het alleen te doen. Maar zover is het natuurlijk nog niet. 
Ervoor zorgen dat hij er vooraf helemaal niet meer tegenop ziet, kan waarschijnlijk niet, maar je kunt wel kijken of het mogelijk is samen een plannetje te bedenken om het te laten slagen. Jullie basishouding is daarbij heel belangrijk: zorg dat je vertrouwen uitstraalt en gelooft dat het hem gaat lukken. Daarnaast is verplaatsen in zijn gevoel wel heel belangrijk, daar moet je nooit zomaar overheen stappen. Door de insteek te kiezen ‘dat hij nog moet leren om het leuk te vinden om een nachtje uit logeren te zijn’ benader je het heel positief en luchtig. 

Hoe kan het slagen?

 • Bespreek het met de leerkracht. Als de leiding en de leerkracht op de hoogte zijn en hem kunnen helpen op de avond zelf, voelt het veel veiliger. Op kamp, maar ook vooraf. Laat de leerkracht ook even met hem praten, zodat je zoon weet dat het oké is.
 • Benoem dat er absoluut meer kinderen van 7 zijn die dit soort dingen lastig vinden. Dat is helemaal niet gek. Sommige kinderen vinden slapen moeilijk, andere eten of spelen. 
 • Kijk of er een vriendje in de klas is naast wie hij graag wil slapen. Hem kunnen jullie misschien uitleggen dat hij het spannend vindt en vragen of hij je zoon kan helpen op kamp. Doe dit alleen als het veilig voor hem voelt; leg uit dat vriendjes dat meestal graag voor elkaar doen en dat het heel vaak helpt.
 • Bedenk samen hoe het eruitziet waar hij op schoolkamp gaat slapen. Misschien kun je dat uitzoeken; weten hoe het is, geeft heel vaak houvast en maakt het voorspelbaar en te overzien. 
 • Bedenk vervolgens wat hem – als hij op kamp is – kan helpen om het te laten lukken. Bedenk van alles en schrijf dit op. Kies daarna de dingen die hem het beste en meest haalbaar lijken. Denk bijvoorbeeld aan:
  – Nog even bellen met papa en mama voor het slapen
  – Lievelingsknuffel mee, eventueel verstopt in zijn slaapzak als hij niet wil dat anderen het zien
  – leiding vragen er even bij te blijven en nog een keer te komen kijken
  – een shirt of foto van papa en mama mee
  – zaklamp mee zodat hij altijd licht heeft
  – vooraf bespreken of de lamp op de gang aan mag en of hij in de buurt van die gang kan liggen
  – naar de leiding gaan als het niet goed lukt
 • Als je iets nog moet leren, moet je het een paar keer doen en dan wordt het vanzelf makkelijker. Oefenen dus: om te beginnen thuis. Nodig een vriendje uit zijn klas uit (of een broertje of zusje) om te komen slapen en doe het kamp na. Alle afspraken die voor het kamp zijn gemaakt, gelden nu ook. Prijs hem als er kleine dingen lukken. Vervolgens misschien een nachtje bij iemand in de buurt proberen? Succesjes maken je sterk en geven vertouwen.
 • Als het echt niet lukt, bouw dan de mogelijkheid in dat jullie hem ophalen. Spreek af dat dat alleen in geval van nood is. Laat hem bedenken waarom dat heel jammer zou zijn: anderen vinden het gek, je mist de volgende dag, et cetera. Mocht het kamp in de buurt zijn, dan kan een noodscenario zijn om even langs te gaan en te kijken of het hem dan wel lukt. 
 • Laat hoe dan ook merken dat je hem heel dapper vindt, ook al heeft hij het geprobeerd en is het niet gelukt. Volgende keer weer proberen.
Reageer op artikel:
Moeite slapen en op kamp
Sluiten