Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Motiveren voor kamp

antwoord

Een kamp waar een kind – zo vlak voor de overstap naar de middelbare school – aan zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde werkt kan heel goed zijn. Op zich een goed idee dus als jij inschat dat jouw zoon wat versterking kan gebruiken op dit gebied, maar natuurlijk is het wel heel belangrijk dat je zoon daar zelf ook de goede kanten van inziet en er een beetje zin in krijgt. Als hij er vreselijk tegen opziet en er helemaal geen zin in heeft, dan schiet het wellicht zijn doel voorbij. 

Wat ideetjes:

  • Verdiep je eerst in de mogelijkheden en kies één of twee kampen uit waarvan jij denkt dat het zou passen bij je zoon. Informeer hoe het er daaraan toegaat en bestel folders, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je het er met hem over hebt. 
  • Benadruk de leuke dingen van het kamp waarvan je weet dat het zijn interesse heeft.
  • Geef allereerst bij hem aan waarom je denkt dat hij veel aan zo’n soort kamp kan hebben. Benadruk niet zijn gebreken, maar de dingen die hij nog kan leren om het leuker en makkelijker te maken op de middelbare school. Die insteek is veel positiever en zal voor hem prettiger zijn. 
  • Probeer samen met hem te bedenken wat zo’n kamp hem allemaal kan opleveren. 
  • Uiteraard is het voor hem het allerbelangrijkste dat het een leuk kamp is. Wellicht kun je aan reacties van kinderen komen die geweest zijn en enthousiast zijn. Op sites staan die vaak wel.
  • Toon begrip voor zijn twijfels en benoem deze ook. Natuurlijk staat hij niet direct te springen en vindt hij het reuze spannend. Dat begrijp jij goed en dat is ook heel logisch. Informeer eens bij het kamp; zij hebben vast ook ervaring met deze angst bij kinderen. Speciaal voor deze onzekere kinderen is het kamp tenslotte bedoeld. 

Ik zou met hem afspreken dat jullie het eerst eens goed gaan uitzoeken, alle informatie goed bekijken en dan samen kijken welk kamp bij hem past. Zo geef je hem een beetje controle en dat geeft houvast denk ik. Bedenk voor jezelf of je een kind hebt dat een duwtje in de rug nodig heeft voor hij stappen zet, dan kan een beetje meer sturing en doortastendheid van jou wellicht nodig zijn en goed werken. 

Eén van mijn favorieten: SterkID van Sterkamp (www.sterkamp.nl), speciaal gericht op kinderen die na de zomer naar de brugklas gaan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Motiveren voor kamp
Sluiten