Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Motorische ontwikkeling

Tien procent van de kinderen kampt met een motorische achterstand. Dit kan leiden tot andere problemen, zoals hoogtevrees, gepest worden, achterblijvende leerprestaties en bij pubers bijvoorbeeld tot depressiviteit.

Hoe komt het?

Gebrek aan beweging kan motorische achterstand veroorzaken. De kinderen van de huidige achterbankgeneratie zitten veel: achter de tv, achter de computer, in de auto en op school. Ouderwetse spelletjes zoals touwtje springen, overgooien, hinkelen of ballen tegen de muur zijn steeds minder populair, waardoor de motorische ontwikkeling trager verloopt. Er kunnen ook medische oorzaken zijn.

Wat is normaal?

Meestal ontdekken leerkrachten veel eerder dan ouders dat er iets niet klopt. Zij zien kinderen die het schrijven niet onder de knie krijgen, die extreem onrustig en ‘wiebelig’ zijn of zich houterig bewegen.

Hoe verloopt de motorische ontwikkeling?

De verschillende fases zijn:
1) zitten
2) kruipen
3) staan
4) lopen
5) rennen
6) huppelen
7) fietsen

In de fijne motoriek:
1) kleuren
2) kleien
3) plakken
4) knippen
5) schrijven

Hulp bij een achterblijvende motorische ontwikkeling

  • De huisarts verwijst vaak naar een therapeut voor Motorische Remedial Teaching (MRT) of een Cesar-therapeute die skippycursussen geeft (www.vvocm.nl).
  • Gymnastiekverenigingen (www.kngu.nl) bieden Special Gym cursussen aan en de Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking (www.nebasnsg.nl) heeft Club Extra ontwikkeld.
  • Kinderfysiotherapeut (www.nvfk.nl).
  • Op de site www.bewegendleren.nl wordt een scheurkalender voor 2015 verkocht met dagelijkse oefeningen voor vier- tot achtjarigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Motorische ontwikkeling
Sluiten