Lise Steegmans
Lise Steegmans Scheiden 24 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Is de nacho parenting methode dé oplossing voor stiefouders die moeite hebben met hun stiefkinderen?

Stiefouders en bonusmama’s en -papa’s opgelet. Vind jij het moeilijk om te bepalen in hoeverre je je stiefkinderen moet (en mag) opvoeden? Dan is de nacho parenting methode wellicht iets voor jou.

Nacho parenting staat voor ‘not your kids, not your responsibility.

The Parent Trap

Herinner je je de film The Parent Trap nog, met Lindsay Lohan? In die film ontmoet Annie de nieuwe vriendin van haar vader, de stuk jongere Meredith. Meredith heeft zelf geen kinderen en dat is te merken. Al vanaf de eerste ontmoeting wil ze krampachtig graag een hechte band met Annie. Maar daar zit Annie niet op te wachten, zij hoopt vurig dat haar ouders weer bij elkaar komen.

En hoewel Meredith later in de film niet echt een geschikt moederfiguur blijkt, begrijpt iedere kijker van The Parent Trap wat er misgaat tussen Annie en Meredith. Meredith is bemoeizuchtig, dwingend en houdt er andere leefregels op na – leefregels die Annie onbekend zijn. Meredith wil Annie opvoeden, maar Annie heeft al twee opvoeders; haar ouders.

Geen wonder dat de relatie tussen Annie en Meredith uitloopt op een fiasco en je zou heel graag wensen dat Meredith aan nacho parenting deed.

Nacho parenting

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft ‘nacho parenting‘ niets met krakende chips en rondslingerende nachokruimels te maken. Nacho parenting heeft alles te maken met een verbastering van ‘not your kids‘, lees dat maar eens hardop.

Blended family

Zo’n tien jaar geleden staan de Amerikaanse Lori en David Sims op het randje van een scheiding. Beiden hebben kinderen uit vorige relaties, Lori een zoon, David vier zoons. Samen vormen ze een samengesteld gezin, dat in het begin goed lijkt samen te vloeien. Maar na het eerste jaar barst de bom en lijkt de relatie tussen Lori en David op de klippen te lopen.

De reden: de kinderen. Lori vindt dat David te mild is tegenover zijn kinderen. Maar zijn kinderen willen niet naar haar luisteren en ze lijken te walgen van haar betrokkenheid bij hun leven. Lori is en voelt zich de Meredith van het gezin. De gemoederen tussen Lori en David lopen zo hoog op dat ze besluiten om in relatietherapie te gaan.

Not your kids

Wanneer Lori daar haar gal blijft spugen over de opvoedwijze van David en het gedrag van zijn kinderen, blijft de therapeut er bij Lori op hameren dat het niet haar kinderen zijn. ‘They’re not your kids”, krijgt ze telkens weer te horen.

Na een zoveelste sessie lopen Lori en David naar buiten en blaast Lori stoom af. Spottend en geïrriteerd doet ze de therapeut na en schreeuwt: “All that man said to me is ‘They are nacho kids!’” Lori en David schieten in de lach en voor het eerst sinds maanden hebben ze samen lol. En opeens snapt Lori wat haar therapeut bedoelt: “Ik creëerde mijn eigen ellende door deze kinderen te willen opvoeden, terwijl ze al twee ouders hadden”, legt ze uit in The Atlantic.

Ouderlijke rol

Lori realiseert zich dat David’s kinderen niet haar kinderen zijn en dus ook niet haar verantwoordelijkheid. David’s kinderen zijn wettelijk en biologisch gezien niet van haar. Dat bedoelt ze niet gemeen, maar “dat is de realiteit”.  “De eerste stap is om je los te maken van je ouderlijke rol,” legt ze uit.

Vuile vaat

Een voorbeeld: je stiefdochter laat haar vuile vaat altijd op tafel staan. Als stiefouder irriteer je je daar aan, maar het is niet jouw probleem noch jouw verantwoordelijkheid. Het is een probleem van je partner en hij is degene die ermee moet dealen. Dat is wat nacho parenting inhoudt. “Dat betekent niet dat je je stiefkinderen negeert. Je behandelt hen hetzelfde als een kind van een vriendin, of misschien als een neefje of nichtje. Maar niet als je eigen zoon of dochter.

Met nacho parenting doe je alleen een stapje terug.

Inmiddels hebben Lori en David hun stiefouderschapsmethode uitgewerkt tot een professionele cursus voor stiefouders en bonusouders. Op Instagram delen ze allerlei tips.

Wil je meer lezen over de uitdagingen waar je als stiefouder mee te maken krijgt? Dat kan hier

David (45): ‘Mijn nieuwe partner heeft mijn dochter eruit gezet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.