Nachtelijk gamen

antwoord

Nee, het is inderdaad niet handig om het aan te kaarten op het moment dat het gebeurt. Dan ben jij niet op je best lijkt me en hij heeft vast ook geen zin in een ‘goed’ gesprek. Kans op mislukken is dan veel groter dan wanneer je het overdag op een relaxed en gezellig moment bespreekt.

Hij heeft vakantie, is net klaar met zijn examen en hoeft nergens voor zijn bed uit. Allemaal redenen om niet zo strikt te zijn met bedtijden als voorheen. Alleen voelt de manier waarop het nu gaat, niet goed voor jou en bovendien:

  1. moet hij voldoende uren slaap krijgen
  2. moet jij gewoon je nachtrust hebben
  3. is het goed als er duidelijke afspraken en grenzen zijn aan nachtelijk gamen en tv kijken en andere zaken die wat anders lopen nu hij vrij is. 

Reden dus voor een gesprek. Hoe kun je dat aanpakken?

  • Kaart op een goed moment bij hem aan dat je het nog eens wilt hebben over het nachtenlang gamen en tv kijken. Beter nog: bespreek niet alleen dit specifieke onderwerp maar maak het direct algemeen; nu hij lange tijd vrij is, zijn er dingen anders dan wanneer hij naar school gaat (bedtijden, activiteiten overdag, buiten de deur zijn, al dan niet werken, taken in huis et cetera). Goed om daar samen afspraken over te maken, om te voorkomen dat het tot irritatie – ook bij hem! – of gedoe gaat leiden. 
  • Toon begrip voor zijn kant van het verhaal. Geef dus aan dat je begrijpt dat hij – nu hij vakantie heeft – lekker lang wil opblijven en dat jij geen goed gevoel hebt bij de bedtijden die hij nu hanteert. Bovendien lig jij er nu zelf ook wakker door waardoor je onuitgeslapen op je werk komt. Belangrijk: praat vanuit een ik-boodschap.
  • Vraag eerst hoe hij het voor zich ziet. Je kunt zeggen dat je merkt dat hij de afgelopen dagen steeds tot heel laat in bed tv kijkt en ligt te gamen. Hoe ziet hij dat voor zich de komende tijd? Hoe zou hij het graag willen en waarvan denkt hij dat jij je er ook in kunt vinden? Geef hierbij aan dat het natuurlijk soepeler kan nu hij vrij is, maar dat er wel grenzen aan zitten voor jou. 
  • Vertel hem daarna waar jij moeite mee hebt. Blijf vanuit jezelf praten en blijf in gesprek, dat werkt meestal het beste. Geef aan wat jouw bezwaren zijn tegen bijvoorbeeld zo laat liggen gamen. 
  • Bedenk samen wat er wel en niet kan. Maak het concreet. Bedenk bijvoorbeeld iets praktisch waardoor jij geen last hebt van het licht of geluid als je moet slapen. Dan is dat in ieder geval opgelost. 
  • Geef hem hier en daar ook wat ruimte (bijvoorbeeld gedurende de eerste weken dat hij vrij heeft) en geef aan dat je erop vertrouwt dat hij op een goede manier met die ruimte omgaat. En met de afspraken. Maak duidelijke afspraken voor de komende periode (enkele maanden?) dat hij vrij is. 

Hou bij dit alles in je achterhoofd dat het beste werkt: overleggen, je puber serieus nemen en laten meedenken, in combinatie met de door jou bepaalde speelruimte. Jij moet aangeven waar de grens voor jou ligt en bewaken dat die in acht genomen wordt. Zo geef je hem ruimte, maar blijf jíj wel degene die uiteindelijk zeggenschap heeft. 

Reageer op artikel:
Nachtelijk gamen
Sluiten