Naschoolse opvang

antwoord

Je sluit af met een belangrijke opmerking: als een kind echt nachtmerries heeft van de naschoolse opvang, moet je hier inderdaad serieus mee omgaan. 
Uit je mail is het voor mij moeilijk om direct een juist antwoord te geven. Er kan veel meespelen en ik kan de aard van de nachtmerries niet goed inschatten. Wat ik je wel kan meegeven, is dat het allereerst zaak is erachter te komen waarom hij niet wil. 
Tal van redenen kunnen er namelijk achter zijn gedrag zitten. Wil hij niet omdat hij het thuis zo leuk vindt? Vindt hij de leidster(s) niet leuk? Wil hij liever bij mama blijven? Zijn de dagen te lang of te zwaar voor hem? Weet hij misschien dat zijn moeder gevoelig is voor dit onderwerp en hoopt hij dat hij thuis mag blijven? Wordt hij gepest op de opvang? Komt hij aandacht en tijd van jullie tekort? Is het hem wel eens gelukt niet naar de opvang te hoeven? 

  • Je kunt een tijdje bijhouden wanneer het wel goed gaat, wanneer een beetje en wanneer niet. Wat maakt dat het wel of niet goed gaat? Welke dagen zijn dat? Welke juf staat er dan op de groep? Gaat het hele periodes niet goed of is het af en toe een dag? Je geeft al aan dat hij lekker zit te spelen wanneer jullie hem komen ophalen; wat helpt hem op die dag dan dat hij wel lekker gaat spelen? Hou dit eens bij en kijk of je misschien iets opvallends tegenkomt. 
  • Vraag aan de leidsters of zij misschien willen bijhouden hoe hij zich op een dag gedraagt. Wie weet doet hij het overdag gewoon prima! Mocht het echt niet goed gaan en maken de leidsters zich ook zorgen, dan kan het natuurlijk zijn dat er echt iets meer aan de hand is en dat je daar iets mee moet.
  • Ga eens met hem in gesprek over hoe hij denkt dat hij met zin naar de opvang kan gaan. Probeer hem duidelijk te maken dat de opvang er nu eenmaal bij hoort, net als school, en dat je wel wilt helpen om het hem naar de zin te maken op de naschoolse opvang. Bij welke juf vindt hij het prettig? Met welke vriendjes wil hij het liefst spelen? Met welk speelgoed? Wat helpt hem om het leuk te hebben? Kun je op een of andere manier een tijd lang bijvoorbeeld even contact hebben tussendoor? Zou dat helpen? Kijk naar wat haalbaar en wenselijk is. 
  • Let op hoe jezelf overkomt, in je houding en in gesprekken. Zorg dat je zijn gevoel serieus neemt, maar ga er ook niet te veel in mee. Als hij het niet leuk vindt, is dat heel jammer; je wilt daar graag iets aan doen, maar dan zullen jullie samen moeten kijken wat er speelt en samen moeten zoeken naar een oplossing. Geef hem het vertrouwen dat hij het daar kan en dat het hem gaat lukken het daar leuk te vinden. 
  • Praat eens met andere ouders hoe hun kinderen het vinden. Zijn er dingen waar ook zij tegen aanlopen of geldt het echt alleen voor jouw kind?
Reageer op artikel:
Naschoolse opvang
Sluiten