Redactie
Redactie Uncategorized 19 jun 2018

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach

antwoord

Het is duidelijk dat dit jongetje nog erg aan het worstelen is met de (nieuwe) situatie. Als kind heb je het maar te doen met de gevolgen van de keuzes die je ouders maken en dat valt lang niet mee. Afhankelijk van het kind, zijn gevoeligheid, zijn karakter, de hele situatie en hoe ouders het regelen en vooral met elkaar omgaan, kan een scheiding en omgangsregeling veel impact op een kind hebben. Het helpt zeker niet als de ouders (en eventuele nieuwe relaties) onenigheid krijgen over hoe hiermee om te gaan. Als een kind dat merkt wordt de situatie alleen maar erger en slechter. 

  • Er kan van alles meespelen wat maakt dat hij zo overstuur is bij de overgang tussen papa en mama. Hoe pijnlijk en moeilijk ook, in dit geval voor de vader, het is belangrijk het niet op jezelf te betrekken. Het is lang niet gezegd dat zijn/jullie gedrag te maken heeft met de situatie nu. 
  • Er kan ook een loyaliteitsconflict spelen: als ik naar papa ga, is mama alleen en verdrietig, dan doe ik haar pijn (wanneer papa wel en mama geen nieuwe relatie heeft, kan dit versterkt worden). Hij kan moeite hebben met de overgangen van de een naar de ander. Moeite hebben om van zijn vertrouwde plek (als dat bij mama is) weg te gaan voor drie dagen. En zo kan er van alles achter zitten.
  • Het is nu belangrijk dat alle veilige mensen om hem heen hem steunen en in het belang van hem denken en vooral samenwerken. Een gesprek met z’n allen om te kijken wat er kan spelen en hoe er het beste mee om te gaan lijkt me dus stap 1. 
  • Zo kunnen jullie bedenken hoe jullie hem kunnen helpen met waar hij nu moeite mee heeft. Heel belangrijk is om elkaar niet af te vallen of tegen te spreken waar hij van hoort of bij is. Het gaat nu om hem, niet om wat jullie willen. 
  • Praat daarna met hem, liefst met papa en mama samen en probeer te ontdekken wat ermee speelt. Leg uit dat jullie hem willen begrijpen en samen tot een oplossing willen komen, dat het goed is. Vooral dat jullie er echt niet boos om zijn. Onder die voorwaarden heb je de meeste kans dat hij durft te zeggen wat er meespeelt. Maak afspraken over contact met papa of mama als hij bij de ander is. Wat helpt hem om het fijn te hebben op beide plekken?
  • Wellicht is de afspraak voorlopig een dagje minder te komen een goeie, dat zou je kunnen proberen. Als hij er is zou ik niet te veel nadruk leggen op het ‘leuk moeten zijn’. Gewoon doen wat je normaal ook zou doen, dat geeft de minste druk. 

Komen jullie er samen niet uit of helpt het hem niet dan zou ik hulp voor hem zoeken. Soms heeft een kind een steuntje en luisterend oor van buiten nodig om zijn verhaal te kunnen doen of dingen een plek te geven. Ook voor jullie kan advies van een scheidingsdeskundige op gebied van kinderen een goede steun zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach
Sluiten