“Natuurlijk voedsel niet gezonder”

Knalblauw snoep met E-nummers schadelijk en eten uit een pakje ongezond? Onzin zegt hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel. 'Met bewerkt voedsel is helemaal niks mis.'

,,Ik ben niet bang voor E-nummers,'' zegt van Boekel in het interview met AD.nl. ,,We gebruiken ze al eeuwenlang. Alleen noemden we ze vroeger citroenzuur, azijn of aardappelzetmeel. De E-nummers zijn ooit bedacht om de consument te informeren en te beschermen tegen bijvoorbeeld allergieën. Maar mensen zien ze als een bewijs dat er is geknoeid met hun eten. Merkwaardig, want de stoffen hebben juist een E-nummer als bewijs dat ze níet schadelijk zijn. Ze zijn uitgebreid getest en er zijn strikte voorschriften voor de dosering.”

Gifgroen snoep

Op de vraag of we snoep die gifgroen en azuurblauw van kleur is, blind kunnen vertrouwen zegt van Boekel het volgende. “Kleur is een belangrijke kwaliteitseigenschap waarop mensen hun voedsel beoordelen. Dat moet je niet onderschatten. Fabrikanten gebruiken kleurstoffen omdat mensen dat willen. Aardbeienjam wordt na een tijdje bruin. Niks mis mee, maar mensen willen per se die dieprode kleur. Het lukt best om vla maken die niet geel is, maar toch naar vanillevla smaakt. Alleen koopt niemand dat.

Als consumenten het gebruik van kleurstoffen massaal zouden weigeren, gaan die stoffen er onmiddellijk uit, hoor. In plaats daarvan koopt een groeiend aantal mensen uitsluitend natuurlijke producten.Van een heleboel producten dénken mensen dat het natuurproducten zijn. Maar ze zijn het niet.

Kaas groeit niet aan een boom. Brood kun je niet uit de grond trekken. Het is bewerkt voedsel. Met bewerkingen kun je levensmiddelen langer van gewenste kwaliteit houden. Ze stellen bederf uit en voorkomen ziektes. Producten zijn vatbaar voor pathogene micro-organismen, waar je echt beroerd van wordt en zelfs dood van kunt gaan.

Salmonella, stafylokokken. Die zijn echt gevaarlijk. Jaarlijks sterven in Nederland mensen omdat ze met die bacterie besmet zijn geraakt. De grootste bedreiging voor de voedselveiligheid is tegenwoordig de kokende mens zelf. Die rommelt maar wat aan in zijn keuken. Niemand heeft daar controle op.''

Ongezond

Wanneer een product in een fabriek bewerkt is, wil dat dus helemaal niet zeggen dat het ongezond is. Integendeel zelfs, stelt van Boekel. Dat wij fabrieksvoedsel en bijvoorbeeld hamburgers als ongezond zien, komt volgens hem door het feit dat we niet kunnen zien hoe ons voedsel wordt geproduceerd. ‘Het gebeurt achter gesloten deuren. Mensen denken daardoor dat er massaal wordt gerommeld met eten. Terwijl het niet zo is’, aldus van Boekel.

Voorlichting

Van Boekel pleit er daarom voor de voedselindustrie open en toegankelijk te maken. ‘Neem schoolkinderen eens mee naar de slachterij. Leg uit dat levensmiddelentechnologen witte pakken dragen om ons voedsel veilig en goed te houden. Laat zien dat je geen levensmiddel maakt door wat E-nummers bij elkaar te donderen.

De levensmiddelenindustrie neemt ons werk uit handen, is de mening van Van Boekel. “Ze heeft ons eten gezonder en beter gemaakt. Daarvan profiteert iedereen.''

Wil je het hele interview met hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel lezen? Kijk dan hier.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
“Natuurlijk voedsel niet gezonder”
Sluiten