Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Nederland hard achteruit met kinderrechten

Het is dit jaar slechter gesteld met de kinderrechten in Nederland. Ons land is flink gezakt op de wereldranglijst als het gaat om kinderrechten. Vorig jaar stond Nederland nog in de top tien op plaats nummer twee, maar dit jaar zijn we niet eens meer te vinden in de top tien. In één jaar tijd is Nederland gezakt naar plaats dertien.

Dit blijkt uit onderzoek van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Er werd bekeken hoe landen scoren op het naleven van kinderrechten en of er verbeteringen ontstaan. Vandaag is de KidsRight Index gepubliceerd -met daarin 163 landen- door middel van data van Unicef en rapporten van het Kinderrechtencommité van de Verenigde Naties. 

Armoede

Nederland scoort minder goed op twee van de zeven punten waarop een land beoordeeld wordt. Dit gaat om faciliterende wetgeving en beschikbaar budget. “We maken ons zorgen over kinderen in Nederland die in armoede leven”, zegt Marc Dullaert, oprichter van KidsRight. “Maar ook over bezuinigingen die gevolgen hebben voor gezinnen met een minimuminkomen. 390.000 kinderen leven onder de armoedegrens. Als Nederland niet beter z’n best doet, geven ouders armoede door aan kinderen en hebben ze geen echte toekomst.”

Oordeel Kinderrechtencommité

Dat Nederland zover naar beneden is gezakt in de ranglijst is vooral te verklaren door het oordeel van het Kinderrechtencommité. “Eens in de vijf jaar gaat een regeringsdelegatie van een land langs bij dat comité”, vertelt Karin Arts aan het AD, hoogleraar Internationaal recht en ontwikkeling aan de Eramus Universiteit.

“Op basis van dat gesprek en een schriftelijk dossier volgt dan een oordeel. En dat comité wordt elke keer strenger. Als het al twee keer een bepaalde aanwijzing heeft gegeven en telkens blijkt dat een regering die niet opvolgt, merk je dat in het oordeel.”

Noorwegen bovenaan

Net zoals afgelopen jaar staat Noorwegen op plaats één in de ranglijst. Het land wordt opgevolgd door Zwitserland, Finland, Portugal, Ierland, IJsland en Slowakije. Landen waar het helemaal slecht gesteld is met de kinderrechten zijn Tsjaad, Afghanistan en Papoea-Nieuw-Guinea.

Bron: NU.nl / AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nederland hard achteruit met kinderrechten
Sluiten