Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse oppas verdient weinig

Oppassen is onder tieners een populair bijbaantje, maar niet heel lucratief als je het vergelijkt met andere landen. Wij Nederlanders blijken als het op het betalen van onze oppassers aankomt nogal zuinig te zijn.

Nederlandse ouders betalen de oppas gemiddeld vijf euro per uur, zo blijkt uit onderzoek van Oudermatch.nl onder ruim 1800 oppassen in Nederland, Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen.

Cultuurverschil

Dan kan je beter op kinderen passen in Denemarken; hier betalen ouders de oppas omgerekend ruim 10 euro per uur. Spanje, Finland en Italië zitten hier tussen in. Hier krijgen oppassers rond de zeven euro per uur.  “We zien hier toch een cultuurverschil,” zegt Jules van Bruggen, directeur van Oudermatch.nl. ,,In Nederland zijn we minder gewend om de oppas royaal te belonen. Dat is toch een stukje Nederlandse zuinigheid.”  

Avondtarief

Nederlandse ouders betalen niet alleen relatief slecht, we vinden ook dat een oppas minder betaald hoeft te krijgen als de kinderen slapen. Natuurlijk zijn de oppassers het daar zelf niet mee eens. Bijna 60% van hen geeft aan dat ze overdag en ’s avonds hetzelfde betaald willen krijgen. Dit durven de meeste alleen niet te zeggen; ruim 39% geeft aan het lastig te vinden om te onderhandelen over het bedrag dat zij per uur krijgen om op te passen.

Afrekenen

Het moment van afrekenen vinden zowel de oppassers als de ouders ongemakkelijk, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 48% van de oppassers vindt dit een vervelend moment. Van Bruggen: ,,Oppassen is een persoonlijke bezigheid. Een onpersoonlijk moment zoals de overdracht van geld steekt daar sterk tegen af. Heel begrijpelijk dat veel oppassers dit als ongemakkelijk ervaren.” In andere landen lijken ze hier geen moeite mee te hebben; in Spanje bijvoorbeeld zegt 98% van de ouders het moment van betalen geen enkel probleem te vinden. Zou het image dat wij hebben van een zuinig volkje dan toch kloppen?

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Nederlandse oppas verdient weinig
Sluiten