Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Negatief ingesteld

antwoord

Deze kant van jouw dochter staat heel ver van jezelf af. Dat kan ertoe leiden dat je met dit gedrag moeite hebt. Het is goed je te realiseren dat dat net zoveel over jou zegt als over je dochter. Allereerst is het dus goed om dat te accepteren. Ze is wie ze is en daar hoort bij haar bij dat het glas niet automatisch half vol is zoals bij jou en je zoontje. Bij haar is het (soms) gewoon half leeg. Dat mag, dat is oké en dat is zij. 
Daarnaast kun je natuurlijk wel een aantal dingen doen om haar te helpen dingen wat zonniger in te laten zien. 

  • Mijn advies is het niet te forceren en haar niet constant aan te spreken op haar manier van reageren. Geef haar niet te veel het stempel van ‘de negatieveling’. Dat helpt haar niet om te veranderen. Reageer niet in de trant van: ‘wat ben jij toch altijd negatief’ of ‘jij ziet ook nooit de goeie kanten van iets’. Als we iemand te veel een bepaald stempel geven dan gaan wij en zij ons ernaar gedragen. Beter kun je haar meegeven wanneer ze wél positief is over iets en haar dan laten zien en voelen wat haar dat oplevert.
  • Je kunt haar wel de leuke en positieve kanten die jullie zien, vertellen. Zonder druk. Gewoon om haar de andere kant van dingen te laten zien. Laat haar daarnaast in haar waarde. Zij houdt (bijvoorbeeld) gewoon niet van kou en spelen in de sneeuw. Zonder haar af te vallen of het gevoel te geven dat ze zeurt, kun je ook meegeven hoe leuk het is. 
  • Laat haar merken dat haar gevoelens oké zijn, maar spreek haar daarnaast wel aan op haar gedrag. In dit voorbeeld zou je kunnen zeggen: ‘Je hoeft niet van de sneeuw te houden, maar we gaan wel lopen naar school en als je daarover blijft zeuren dan geef ik daar even geen aandacht meer aan.’ Zo negeer je haar niet als persoon, maar je negeert wel het gedrag. Doet ze toch leuk mee, geef dan juist wel aandacht. Zo help je haar ook!
Reageer op artikel:
Negatief ingesteld
Sluiten