Redactie
Redactie Ingrijpende Gebeurtenissen 21 jun 2018

Neiging tot negatief benaderen

antwoord

Na een berg heftige ervaringen in jullie gezin en een verleden vol negativiteit is het niet gek dat je zelf ook in een negatieve spiraal bent beland. Het is heel goed dat je je bewust bent van het negatieve patroon waarin je zit met je dochter en dat je herkent dat dit de manier was waarop je moeder met jou omging – een manier die jij niet wilde. Dat is heel goed om te bedenken, want dat helpt je om eraan te gaan werken, zodat het anders en beter gaat. 

Gelukkig gaat het al deels beter, maar ik denk dat alleen hulp van je man te weinig is. Het lijkt erop dat je zelf na alles wat gebeurd is en met de bagage van je eigen verleden nu meer hulp nodig hebt om de dingen en het leven weer positiever te kunnen zien. Verwerken van wat je hebt meegemaakt en ondersteuning krijgen om in de opvoeding een positievere benadering en aanpak te leren. Ik vind het erg belangrijk voor jezelf, je gezin én je dochter dat je hier hulp bij krijgt. 

Nu jullie na de ziekte van je man nog steeds met z’n drieën zijn, wordt het tijd om te kunnen genieten. En je dochter, voor wie de hele ervaring ook heel zwaar geweest is, verdient het om weer positief en rustig door het leven te gaan. Je merkt hoe de aanpak van jouw moeder op je drukt, dat wil je je dochter vast niet ook meegeven. Ik raad je dus aan om snel via de huisarts hulp te zoeken zodat je hier echt mee verder kunt. 

Wat kun je wel zelf doen?

  • Elke dag drie dingen opschrijven die die dag leuk waren en goed zijn gegaan.
  • Je dochter regelmatig complimenten geven als ze iets goed doet of haar best doet.
  • Samen met je dochter gezellige tijd doorbrengen. Doe dingen die jullie allebei leuk vinden. Dat levert vaak een heel positief gevoel op. 

Met J/M heb ik de minicursus ‘positief opvoeden’ gemaakt. Ik denk dat dat echt iets voor jou is om mee te beginnen. Samen met hulp van een deskundige is dat een mooie eerste stap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Neiging tot negatief benaderen
Sluiten