Nems met groenten + Dorade met tomatensaus (6 personen)


Nems met groenten (6 personen)

  • 200 gr Chinese vermicelli 
  • 50 gr gedroogde shiitakes 
  • 3 eetl nuoc mam (vissaus) 
  • 200 gr tofu 
  • 1 eetl oestersaus 
  • 27 driehoekige rijstvelen 
  • 1 taro (Aziatische wortelknol)
  • magische saus Hanoi Paris 
  • 250 gr taugé 
  • 1 grote ui 
  • 2 wortels 
  • ½ bosje bieslook 
  • 1 krop groene sla 
  • 1 bosje verse munt 
  • 2 eieren 
  • 2 theel peper 
  • 1 theel suiker 
  • 4 eetl karamelsaus 
  • zonnebloemolie

Bereiding

  1. Week de vermicelli 10 minuten en de shiitakes 15 minuten samen in een kom warm water. Spoel de vermicelli af, laat uitlekken en knip in stukjes. 
  2. Schil en was de wortels, de ui en de taro. Snijd ze in grove stukken. Meng deze met de uitgelekte Chinese vermicelli en de paddenstoelen. 
  3. Was de tofu en snijd deze in stukjes. Meng in een grote kom het vermicellimengsel, de tofu, de eieren, de taugé, de gehakte bieslook, de nuoc mam, de oestersaus, de suiker en de peper. 
  4. Bereid en bak de nems: zie hieronder.

De gouden regels van de nems:

Gebruik bij voorkeur driehoekige rijstvellen; die vouwen het makkelijkst. Samosavellen worden van tarwebloem gemaakt en zijn daarom ongeschikt voor nems. Afhankelijk van de grootte en de rijstvellen worden de rolletjes 6-10 cm lang. Nems kunnen op veel verschillende manieren worden gevuld: met varkensvlees, kip, garnalen, krab of groenten.

Karamelsaus
Let op: dit is een andere karamelsaus dan de karamelsaus voor nagerechten.
Met deze karamelsaus worden vis-, varkensvlees-, kip- en rundvleesgerechten op smaak gebracht. 
Voor 1 fles van 7,5 dl, 500 gr fijne tafelsuiker. Doe de suiker en 2 dl water in een pan. Hoe meer water wordt toegevoegd, hoe meer tijd de bereiding vergt. 

Wacht tot alle suiker onder water staat en breng aan de kook. Houd het mengsel in de gaten en maak kleine ronde bewegingen met de pan. Roer vooral niet met een lepel in de siroop. Na 10 minuten begint de karamel bruin te kleuren (als de karamel te licht is, heeft hij geen smaak; is hij te donker, dan wordt hij bitter). 

Neem de pan van het vuur. Blus voorzichtig af met 2,5 dl water. Zet de pan onmiddellijk terug op het vuur en klop krachtig. Pas op voor hete spetters. Draai het vuur uit zodra de saus begint te koken.

Leg een schone, vochtige theedoek neer. Verwarm 1 liter water met 4 eetl karamelsaus 5 min. op laag vuur. Het water moet warm genoeg blijven om de rijstvellen zacht te laten worden. Dompel de rijstvellen een paar seconden in het warme water – dan krijgen de nems straks een mooie goudgele kleur – en leg ze naast elkaar op de theedoek. Maak de nems steviger door dwars over het midden van elk rijstvel een half in karamelwater geweekt rijstvel te leggen.
Schep 1 eetl vulling (‘worstje’ van ong. 7 cm.) langs de langste zijde van het rijstvel op ongeveer 0,5 cm van de onderrand.

Vouw de twee zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol de onderrand een stukje strak op. Rol vervolgens door tot de bovenrand van het rijstvel. Het is belangrijk dat het rijstvel strak wordt opgerold. Maar ook weer niet zo strak dat de vulling te compact wordt.

Verhit zonnebloemolie in een wok of frituurpan. Controleer of de olie heet genoeg is door er een nem in de dopen. Als de olie bruist als je de nem erin dompelt, is de temperatuur goed. Bak de nems 6-9 min. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak in dezelfde olie de volgende ronde van nems in 5-7 min goudbruin. Laat de nems op keukenpapier uitlekken. 

Serveer de nems onmiddellijk, nu ze nog warm en knapperig zijn. Geef de rolletjes in hun geheel of snijd ze in stukjes. Lekker met magische Hanoi Paris saus.

Om te voorkomen dat de rijstvellen tijdens het bakken barsten, is het belangrijk dat de vulling niet te veel water bevat en dat de rijstvellen stevig worden opgerold.

Dorade met tomatensaus (6 personen)

  • 50 gr tofu 
  • 2 eetl nuoc mam (vissaus) 
  • 1 kg dorade 
  • 2 wortels 
  • 1 prei 
  • 4 aardappels 
  • 8 champignons 
  • 1 bosje koriander 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 grote ui 
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr) 
  • zout en peper

Bereiding

  1. Maak de vis schoon, ontschub hem en spoel af onder de kraan. Dep hem droog met keukenpapier 
  2. Was alle groenten. Snijd de wortels en de aardappels in stukjes. Snijd de champignons, de ui en de prei in stukjes. Bak de ui in een koekenpan en voeg de andere groenten toe. Roerbak alles 10 minuten op matig vuur en zet weg. 
  3. Hak de knoflook. Bak de knoflook en voeg de tomatenblokjes, de nuoc mam en een half glaasje water toe. Laat een paar minuten sudderen. 
  4. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bak de dorade in een met olie ingevette koekenpan met een snufje peper en een snufje zout. Bak de vis aan beide zijden. Leg de dorade in een grote ovenschaal. Maak met de punt van een mes aan elke zijde van de vis een kruisvormige inkeping. Schep de saus over de vis en verdeel er de in blokjes gesneden tofu over. Bak de dorade 30 min in de oven. Garneer de dorade met blaadjes koriander en serveer de vis in zijn geheel.
Reageer op artikel:
Nems met groenten + Dorade met tomatensaus (6 personen)
Sluiten