redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Net op school: slechte TAK-toets

antwoord

Je zoontje is 4 jaar en zit slechts een half jaar op school. Het is tegenwoordig vrij gebruikelijk dat er allerlei toetsen worden afgenomen bij jonge kinderen. Jouw zoon heeft inmiddels al Cito-toetsen gedaan waar hij goed op scoorde. Hij heeft ook de TAK-toets gedaan. TAK staat voor Taaltoets Alle Kinderen. Het is een diagnostische toets voor het vaststellen van de mondelinge taalvaardigheid in het Nederlands, van zowel autochtone als allochtone leerlingen van 4 tot 9 jaar. Aan de ene kant is de toets bedoeld om het niveau van het Nederlands vast te stellen en aan de andere kant om de mondelinge taalontwikkeling te volgen. (bron Cito) 

Ik ben het met je eens dat het vreemd is dat er wordt besloten om je zoon extra lessen te laten volgen terwijl de leerkracht de uitslag van de toets heeft verbaasd en de Cito-toets een B-score geeft. 

Wanneer de uitslag van een toets een heel ander beeld geeft dan verwacht, is het gebruikelijk om te onderzoeken wat er aan de hand kan zijn:

  • Heeft de leerkracht het kind overschat? 
  • Hoe komt het dat de leerkracht een ander beeld heeft; wat zijn de uitslagen van observaties en andere toetsen?
  • Is er iets misgegaan bij het afnemen van deze toets? Soms wordt het onderdeel ‘passieve woordenschat’ met de computer afgenomen. Heeft jouw zoon de computer goed gehanteerd?
  • Is er een goede instructie geweest ? Was je zoon op zijn gemak bij deze andere leerkracht?
  • Was je zoon voldoende geconcentreerd? Had hij wel zin om zijn best te doen of was hij met zijn gedachten ergens anders? De betrouwbaarheid van toetsen bij zulke jonge kinderen is heel vaak niet goed en dat ligt niet aan de toets maar aan de leeftijd van het kind. Jonge kinderen beseffen (gelukkig) niet dat er een toets wordt afgenomen en hebben soms gewoon geen zin. Dat is heel normaal. De kunst is dan om ze toch gemotiveerd te krijgen. Dat lukt soms wel en soms niet. Helemaal niet vreemd, we hebben het immers over een 4-jarige die net naar school gaat. Wat helaas wel kan gebeuren is dat de uitslag gewoon wordt meegenomen in de beoordeling van het kind.

Wat zou je kunnen doen?

  • Mijn advies is om nog eens te gaan praten over de toets. Er mag best eens kritisch gekeken worden naar het omgaan met toetsuitslagen van 4-jarigen. 
  • Wanneer iedereen het erover eens is dat dit een vreemde uitslag is, kunnen jullie eventueel beslissen om de toets over een half jaar nog eens af te nemen. Het is namelijk ook mogelijk om een enkel onderdeel van de toets af te nemen. In dit geval dus het onderdeel ‘passieve woordenschat’. Ondertussen kan de leerkracht door middel van observaties jouw zoon extra aandacht geven. De beslissing om je zoon extra taallessen te laten volgen, zou je dan kunnen uitstellen.
Reageer op artikel:
Net op school: slechte TAK-toets
Sluiten