redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Niemand komt spelen

antwoord

Het klinkt een beetje als jouw ‘probleem en gevoel’ en minder als het hare. Hoe kijkt zij er zelf naar? Probeer eens te ontdekken en bespreken wat erachter zit. Denk daarbij aan de volgende vragen:

  • Vindt ze het jammer dat het zo loopt of voelt ze zich er oké bij? 
  • Wil ze graag meer vriendinnetjes om mee te spelen of is het zo meer dan voldoende qua speelafspraken? 
  • Ziet ze op tegen de afspraken omdat ze onzeker is of angstig? Of is er een andere reden? 
  • Legt haar vriendinnetje haar op dat ze niet met anderen mag spelen? 
  • Hoe ziet de juf op school het? 

Uit je mail leid ik af dat ze het sociaal gezien heel adequaat en goed doet. Ze ligt goed in de groep, heeft maatjes op school en een echte hartsvriendin. 
Misschien is het voor haar gewoon oké. Niet elk kind heeft behoefte aan een grotere vriendenkring. Als een kind naast een hartsvriendin helemaal geen andere contacten of aansluiting zou hebben, is het wel handig te proberen een iets breder netwerk op te bouwen. Je weet nooit of dit haar hartsvriendin blijft. 

Het is ook goed om te laten zien dat je meerdere vriendinnen naast elkaar kunt hebben – en dat laat jij ook zien en haar zus ook. Je kunt ook met haar bespreken hoe leuk het is om ook met andere kinderen te spelen. Stel het zo nu en dan eens voor en help met het te regelen. 
Verder zou ik het lekker aan haar laten. Zolang je niet het idee hebt dat ze het niet durft, is er niks mis mee als zij niet een paar keer per week kinderen te spelen heeft of bij kinderen speelt. Iedereen is daar anders in. En wat is niet is, kan nog komen. 

Reageer op artikel:
Niemand komt spelen
Sluiten