redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Niet gelukkig

antwoord

Het is best moeilijk om als grote zus twee van die broertjes om je heen te hebben die zo close zijn. Het is goed om het begrip voor het feit dat dat niet altijd leuk en/of makkelijk is heel duidelijk aan haar te laten merken. Benoem het. Ook als zij op een negatieve manier aandacht vraagt. Begin dan niet met bijvoorbeeld: ‘Nee , als je het zo vraagt dan mag je niet meedoen’, maar met: ‘Ja, moeilijk hè, als je broertjes zo lekker samen spelen en jij wilt eigenlijk ook mee doen.’ Je kunt dan vervolgen met: ‘ Hoe zou je het kunnen vragen?’ De jongens aanspreken op het erbij betrekken van hun zus is ook heel goed. Natuurlijk hoeft dat niet altijd, maar het is goed er een balans in te vinden. 

Wat kun je verder doen?

  • Laat haar dus regelmatig merken dat je begrijpt dat het pittig voor haar is en soms niet leuk. Probeer haar te laten vertellen hoe zij het ervaart, door echt te luisteren en er de tijd en aandacht voor te nemen. Probeer dan niet te veel in te vullen, maar laat het haar zelf vertellen. Je helpt haar met doorvragen, samenvatten en te ‘hummen’. Laat haar zo ook zelf nadenken over wat de gevolgen van haar gedrag zijn op de jongens. 
     
  • Probeer samen met haar (en eventueel met de jongens) te bedenken hoe ze het wel graag zou willen en bedenk mogelijke oplossingen hoe dat samen bereikt kan worden. Maak uit de opties een paar keuzes en spreek met elkaar af hoe jullie dat gaan doen.
  • Zorg dat je handig en leuk gedrag van haar en de jongens op het gebied van samen spelen of elkaar erbij betrekken, beschrijft en prijst. 
  • Een ander idee is om ervoor te zorgen dat de jongens ook regelmatig één op één met hun zus samen iets ondernemen of samen thuis zijn. Zo kan de onderlinge band wellicht weer wat versterkt worden. 
  • Naast dit alles is het ook goed om het niet al te groot te laten worden. Nu is er de kans dat al haar (negatieve) gedrag en gevoel opgehangen wordt aan het ‘samenzweren’ van de jongens. Onbewust kan het zo uitvergroot worden. De tijd ervoor nemen en gevoelens benoemen en erkennen, maar daarnaast ook weer loslaten en de nadruk eraf halen. Vaak duurt het even een periode en dan is ze eraan gewend. 

Het nieuwe boek van How2Talk2Kids, Broers en zussen zonder rivaliteit, is wellicht een aanrader om te lezen. Je kunt het bestellen in de J/M-webshop.

Reageer op artikel:
Niet gelukkig
Sluiten