redactie
redactie Emoties 19 juni 2018

Niet lekker in haar vel

antwoord

Net als bij volwassenen kunnen er ook bij een kind verschillende redenen zijn voor een minder vrolijke en bozige periode. Wij kunnen dat zelf alleen wat makkelijker achterhalen. Dat is voor een kind een stuk lastiger, omdat ze er zelf niet zo bij stil staan. Misschien kun je met haar meedenken welke aanleidingen er kunnen zijn. 

Een paar mogelijkheden om over na te denken:

  • Vanaf wanneer heb je deze verandering in gedrag gezien?
  • Is er een onrustige periode voor haar geweest, nu aan de gang of op komst?
  • Zijn er spannende dingen gebeurd, op komst of nu bezig?
  • Zijn er grote veranderingen om haar heen?
  • Hoe gaat het op school? Informeer eens bij de juf of zij daar hetzelfde ziet en zo ja vanaf wanneer.
  • Hoe is het contact met andere kinderen in de buurt en op school? Wordt ze wellicht gepest?

Wat ook altijd veel informatie oplevert, is om een tijdje bij te houden wanneer het boze gedrag optreedt en wanneer juist niet. Dan kun je wellicht achterhalen wat de aanleiding is van haar boze reactie. Is dat bijvoorbeeld vooral als ze moe is, of als ze op iets aangesproken wordt, of als iets niet mag, enzovoort. Wellicht helpt dat je om te ontdekken hoe je het beste kunt reageren. 

Kennelijk zitten er emoties in haar die er even uit moeten. Je kunt samen met haar kijken wat voor haar een goeie manier is om boze gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld:

  • Krassen op een groot blad tot de boosheid weg is
  • Tegen een kussen stompen
  • Heel hard samen op de grond stampen

Laat haar maar meedenken en verwoord voor haar dat er boosheid in haar zit, die er soms even uit moet. Soms kunnen kinderen op een moment dat ze wel lekker in hun vel zitten, meedenken over wat er aan de hand is en wat ze voelt als ze zo reageert. Laat haar weten dat haar gevoel oké is, maar dat je haar graag wil helpen om zich blijer te voelen.

Op zich is het helemaal niet erg als een kind een tijdje wat sneller boos is, als het haar maar niet belemmert in haar functioneren en als het maar niet te lang zo blijft. Help haar bij het verwoorden, erken haar gevoelens en toon daar begrip voor. Zoek vervolgens samen naar een adequate manier om ze te uiten.

Reageer op artikel:
Niet lekker in haar vel
Sluiten