redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Niet luisteren einde dag

antwoord

In de meeste gezinnen met jonge kinderen is het einde van de dag een lastig en druk moment. Als ouder ben je aan het einde van de dag ook niet meer op je best en moet er van alles. Jonge kinderen (zeker als ze ‘s middags niet meer slapen) zijn vaak heel moe, druk en prikkelbaar op dit spitsuurmoment. En dat versterkt elkaar voor je het weet in negatieve zin. Het helpt dus al je te realiseren dat het een pittig moment is binnen een gezin. Wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat dit pittige moment zo goed mogelijk verloopt. Maar dan nog is dat geen garantie voor succes. Soms is het gewoon even overleven. 

Een paar dingen die je zou kunnen doen:

  • Zorg voor een heel duidelijke en vaste routine voor (einde) middag. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Dat geeft rust.
  • Zorg voor voldoende (positieve) aandacht van een ouder op deze momenten. Kom je thuis uit je werk? Niet direct doorstomen, maar tien minuutjes quality time, zodat de kinderen even zijn ‘opgeladen’. 
  • Wees slim met het inplannen van tv of computer(spelletjes)tijd. Einde middag, als het onrustig verloopt, is meestal een goed moment. Maak er een vaste afspraak van. 
  • Let erop dat je op deze pittige momenten niet in de valkuil stapt van alleen nog maar letten op wat niet goed gaat. Focus je vooral op wat wel lukt en goed gaat, en maak dat groot. Zo haal je het negatieve patroon eruit. 
  • Betrek kinderen bij het eten maken, tafeldekken enzovoort. Een leuk aandachtmoment en ze vinden het vaak heel leuk om te doen. Bovendien eten ze beter!
  • Ik zou nooit straffen met het niet mogen zetten van de schoen. Ik vind dat je Sinterklaas niet als pedagogisch middel moet inzetten. 
  • Probeer in het positieve te praten: ‘Als jullie rustig spelen in bad en eruit komen wanneer ik het vraag, lezen we een extra boekje voor.’
  • Spreek voorlopig even tijden af en houd die bij met een kookwekker. Zolang in bad, zolang voor voorlezen, zijn we snel aangekleed blijft er langer over, enz. 
Reageer op artikel:
Niet luisteren einde dag
Sluiten