Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 26 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

6 redenen waarom je kids niet luisteren en manieren waarop ze wél naar je luisteren

Er zijn van die momenten dat je gewoon heel weinig zin hebt om de discussie met je kids aan te gaan. Wat je ook doet, ze willen maar niet luisteren. Sterker nog, ze doen precies het tegenovergestelde. Lekker dan. Hier komt hun gedrag vandaan en zó ga je ermee om.

Je geduld raakt gewoon een keer op. Kinderen die niet luisteren kunnen namelijk behoorlijk op je zenuwen werken. Benieuwd waar hun gedrag vandaan komt? Deze zes redenen kunnen een rol spelen. We helpen je ook meteen om het probleem op te lossen.

Je kids willen niet luisteren

Willen jouw kids niet altijd luisteren? Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten gronde liggen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. Als je je daarvan bewust bent, is het makkelijker dit probleem aan te pakken. Wie weet gaat er wel wat veranderen.

1. Ze horen je niet

Dat klinkt heel simpel maar dit kan oprecht een reden zijn waarom je kids niet luisteren. Schreeuw jij vanaf beneden dat ze hun kamer moeten opruimen? Dan is de kans absoluut aanwezig dat ze dat echt niet hebben gehoord als jij dat een uur later komt checken.

Om dit te voorkomen zorg je ervoor dat je zeker weet dat je kind je hoort. Dat wil zeggen: loop naar je kind toe, vraag of hij even naar je zou kunnen luisteren en vertel dan wat je graag van ze wilt. Vraag eventueel nog of je kind ook daadwerkelijk heeft begrepen wat jij nu van hem vraagt.

2. Ze willen niet luisteren

Het beste voorbeeld hiervan is opruimen. De meeste kinderen vinden dat een vervelend klusje nadat ze net heerlijk hebben gespeeld. Als je vraagt of ze hun speelgoed willen opruimen kan het heel goed zijn dat jouw kind je wel hoort, maar niet wíl luisteren. Simpelweg omdat hij er echt geen zin in heeft. Liever wil hij doorgaan met het volgende.

Om dit goed op te lossen erken je dat je begrijp dat het niet altijd leuk is om op te ruimen maar dat het wel moet gebeuren. Als je als ouder laat merken dat je begrijpt waarom je kind er geen zin in heeft of iets niet zo leuk vindt, geef je jouw zoon of dochter in ieder geval het gevoel dat je naar hen luistert.

3. Ze begrijpen je niet

Je hebt snel de neiging om ergens veel uitleg bij te geven. ‘Als dit niet gebeurt, dan dit en dat en dat.’ Dat is eigenlijk te veel informatie voor een kind en zo blijft de kern van je boodschap niet hangen. Namelijk, dat je wil dat er iets gebeurt.

Om dit te voorkomen leg je duidelijk uit wat je van je kind verwacht. Vraag voor de zekerheid ook of je kind begrijpt wat je op dit moment van hem of haar vraagt.

4. Ze willen hun zin krijgen

Willen ze weer eens niet luisteren? Dan kan het ook zo zijn dat jouw kind zijn zin wil krijgen. Dat is iets iets dat past bij het gedrag van kinderen en zul je als mom vaak genoeg gaan meemaken. Het zijn kleine rebelletjes die het heerlijk vinden om ‘nee’ te zeggen tegen zo’n beetje alles.

Het kan hierbij helpen om je kids een keuze te geven. In plaats van dat je zegt ‘je moet nu in bad’ vraag je of je kind in de douche of in bad wil. Je geeft ze daarbij een keuze en dat geeft hen het gevoel dat ze zelf dingen mogen kiezen.

5. Ze hebben het te “druk”

Hoewel je als ouder soms niet doorhebt dat je kind het “druk” heeft, kan dat wel degelijk zo voelen voor je kind. Fantasiewereld of niet, wat jouw kind op dat moment zit te doen is belangrijk voor hem en daar is hij nu druk mee bezig. Wij vinden het zelf ook vervelend om gestoord te worden als we ergens druk mee bezig zijn.

Om ervoor te zorgen dat ze luisteren wacht je eventjes of geef je van te voren een tijdsindicatie aan: ‘je hebt nog 5 minuten om met je trein te spelen, daarna gaan we opruimen.’ Het helpt ook om te benoemen dat je weet dat ze het leuk vinden ermee te spelen, dus ‘ik weet dat je fijn aan het spelen bent maar over 5 minuten moeten we gaan, je hebt dus nog 5 minuten de tijd om te spelen.’

6. Ze kennen de regels niet

Soms vergeten we dat kinderen nog kind zijn en nog veel moeten leren. Wij weten wel dat we in de bioscoop niet kunnen praten onder een film, maar voor kinderen is dat niet per se logisch.

Vertel daarom voordat jullie ergens naartoe gaan, of dat nou de bieb is of de bios, wat de regels op die plek zijn. Zo hebben kids zelf van te voren ook een bepaalde verwachten en is het veel makkelijker om ter plekke nog even te vragen of ze nog weten hoe ze zich op die plek moeten gedragen.

Lees ook: Luistert je kind niet naar ‘doe voorzichtig!’ of ‘kijk uit!’? Daar heeft hij zo zijn redenen voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.