redactie
redactie Gezondheid 19 jun 2018

Niet op wc poepen

antwoord

Meestal is het een korte fase en wellicht heeft het te maken met het feit dat ze net naar school gaat – wat spannend voor haar is. Even de lading eraf en haar de tijd geven, dan gaat het meestal al snel weer beter. Als de ellende van verstoppingen erbij komt, raakt alles alleen maar meer beladen en ben je nog verder van huis. 

Zeker voor pittige kinderen met een sterke wil, kan het al dan niet poepen op de wc een behoorlijk machtsmiddel worden. Je kunt haar namelijk niet dwingen, zoals je al gemerkt hebt, want dan houdt ze het gewoon op – met alle nare gevolgen van dien. 
Hoe meer druk wij erop leggen, hoe groter het probleem doorgaans wordt. 
Als er niets medisch aan de hand is, lijkt het erop dat er een patroon ontstaan is wat onbedoeld en onbewust is uitgegroeid tot een strijd om op de wc te poepen. 

Wat je kunt doen:

  • Ik zou ervoor kiezen om het hele poepen op de wc nu even te laten voor wat het is. Haal alle druk eraf, zodat de negatieve lading en/of het in de weerstand schieten er helemaal af is.
  • Maak haar zelf verantwoordelijk voor het in de luier poepen: ze mag om een luier vragen, die ze dan zelf gaat halen, weggooit en opruimt. Ook laten helpen met wassen, aankleden enzovoort. Niet als straf, maar gewoon om haar daarbij te betrekken en te laten ervaren dat op de wc poepen makkelijker en fijner is. 
  • Vertel haar dat ze het moet zeggen wanneer ze moet poepen en dat ze dan mag kiezen: naar de wc, op het potje of in een luier. Laat de keuze bij haar. 
  • Maak de wc heel aantrekkelijk. Met een gezellig hoekje, een leuk boekje of muziekje erbij. 
  • Werk eventueel met een sticker-beloningssysteem voor als het haar lukt wél op de wc te gaan. Maar begin er niet te veel over. En dwing zeker niet. Vertel alleen de opties.

Naast dit alles is het voor dit pittige dametje heel belangrijk dat ze niet de dienst gaat uitmaken. Hou haar strak, wat regels betreft en doe echt wat je zegt. Nee is echt nee. Door daar gedurende de hele dag goed mee bezig te zijn, kan dat ook als (positief) gevolg hebben dat ze minder de weerstand opzoekt als ze naar de wc gaat.

Reageer op artikel:
Niet op wc poepen
Sluiten