Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Niet opstaan

antwoord

Allereerst is het inderdaad belangrijk om te zorgen dat kinderen voldoende slaap hebben. Als je zeker weet dat er lichamelijk niks mee speelt, probeer dan te ontdekken hoeveel slaap je kind nodig heeft om normaal op te staan en te functioneren:

  • Kan ze zonder problemen de dag beginnen, als ze er (eindelijk) uit is? Dan is ze niet te moe, maar heeft ze waarschijnlijk geen zin…. 
  • Is ze echt slaperig en moe elke ochtend? Dan heeft ze wellicht meer uren slaap nodig…

Probeer eens het hele opstaan opnieuw – op een positieve manier – met haar bespreekbaar te maken en er afspraken over te maken. Benader het niet vanuit de gedachte ‘nu hebben we er genoeg van’ maar vanuit het idee dat het zowel voor haar als voor jullie op deze manier heel vervelend is elke ochtend. Dat het fijn zou zijn als het opstaan makkelijker lukte. Dat is ze zeker met jullie eens, een goed uitgangspunt voor een constructief gesprek. 
Geef ook aan dat ze nu eenmaal op tijd op school moet zijn, dus dat opstaan moet. Jullie kunnen wel samen bekijken hoe dat haar het beste afgaat en hoe ze er de minste problemen mee heeft. 

Bespreek vervolgens:

  • Hoe kunnen jullie haar helpen? Wat helpt haar prettig op te staan als het moet? Wat kunnen jullie de dag ervoor al klaarleggen of maken? Wat voor ontbijt – wat jullie goedvinden – heeft ze het liefste? Breng zelf ook ideeën aan. Misschien helpt een lampje dat aangaat op een tijdklok, of een paar keer snoozen of juist niet…
  • Wat vindt ze nu vervelend en zou ze graag anders zien? Jullie zijn bereid daaraan mee te werken, mits ze ook echt op tijd haar bed uitkomt. Aan haar de keus.
  • Misschien helpt het om haar zelf wat meer verantwoordelijkheid te geven. Als ze laat zien dat ze zonder morren op tijd kan opstaan, mag ze ook wel eens een kwartiertje later naar bed. Lukt het haar niet, dan is dat geen goed idee.

Kortom, het zou kunnen helpen als je het weer eens positief bespreekbaar maakt, haar laat meedenken en inbreng geeft, en zelf wel heel duidelijk de grenzen aangeeft. Laat merken hoe fijn het is voor haar en voor jullie als het haar een keer lukt, zodat ze daar de voordelen ook van gaat inzien.

Reageer op artikel:
Niet opstaan
Sluiten