Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Niet staand plassen

antwoord

Er zijn veel dingen die wij graag van onze kinderen willen en waarvan we vinden dat ze het op een bepaalde leeftijd moeten (en kunnen) leren. Bij sommige dingen kun je je afvragen hoe belangrijk het is dat een kind het nú leert. Ja, het is haalbaar en soms handig als een jongen van 7 staand leert plassen, maar is het eigenlijk echt een punt als hij dat nu nog niet wil en doet?

Wat erachter zit weten we niet. Hij kan onzeker zijn over staand plassen, er het nut niet van inzien, er geen zin in hebben of wellicht angstig zijn voor staand plassen, om wat voor reden dan ook. Misschien vindt hij het gek, zijn zusjes doen het tenslotte ook niet. Wat wel zo goed als zeker is, is dat het staand plassen door alle aandacht en nadruk die het nu krijgt, een heel issue is geworden. Hij bedenkt zelfs smoesjes. 

Mijn advies? Helemaal loslaten en hem zelf de keus geven of hij zittend of staand wil plassen. Zeg tegen hem dat jullie besloten hebben er geen punt meer van te maken, hij mag vanaf nu zelf kiezen wat hij wil. Geef hem daar waar het voorkomt mee wat de voordelen zijn (‘je kunt overal tegen een boompje plassen als je nodig moet’) en spreek goed door hoe hij kan voorkomen dat hij bij hoge nood over de wc-bril plast. Gebeurt dat toch? Laat het hem dan zelf schoonmaken. 
Er komt vast en zeker een tijd dat hij op bepaalde momenten merkt dat staand plassen heel handig is. En zo niet? Dan blijft hij lekker zitten!

Reageer op artikel:
Niet staand plassen
Sluiten