Redactie
Redactie Gewicht 19 jun 2018

Steeds meer kinderen te dun

Jarenlang maakte zowel artsen als ouders zich druk over het toenemende overgewicht bij kinderen. Inmiddels daalt het aantal kinderen dat te dik is. In Amsterdam is nu zelfs het tegenovergestelde aan de hand: hier neemt het aantal tè dunne kinderen toe.

Onderzoek

 De Amsterdamse GGD deed onderzoek onder ruim 112 duizend kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Ze gebruikten gegevens uit het digitaal kinddossier en bekeken hoe de BMI van de kinderen ontwikkelde tussen 2009 en 2013. Hiermee wordt aan de hand van het gewicht en de lengte bekeken of iemand onder- of overgewicht heeft. Hieruit bleek dat ondergewicht vooral voorkomt bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar van Nederlandse komaf: ruim 9 procent van hen is te licht.

Cijfers

In de jaren 2013-2014 had 15 procent van de schoolgaande kinderen overgewicht, waarvan 4,4 procent obesitas. Dit was 2 procent minder dan 5 jaar eerder. In dezelfde periode had 12,4 procent van de voorschoolse kinderen en 7,4 procent van de schoolgaande kinderen matig ondergewicht. Het aantal kinderen met ernstig ondergewicht nam niet toe. Het is opmerkelijk dat niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere grote steden het aantal te dikke kinderen de afgelopen jaren is gedaald.

Ongewenst effect

Waarom zijn er opeens zoveel kinderen te dun in plaats van te dik? Heeft dit misschien te maken met de campagnes om overgewicht terug te dringen? Volgens onderzoeker Sanne Franssen is dit heel goed mogelijk. Het zou haar niet verbazen dat de toename van het aantal kinderen met ondergewicht in Amsterdam en de andere steden te maken heeft met de toegenomen belangstelling voor gezond eten en extra beweging bij kinderen. Of dit klopt, moet worden uitgezocht. Krijgen kinderen met ondergewicht te weinig te eten of niet de juiste voeding?

Jaap Seidell – hoogleraar voeding en gezondheid aan de Amsterdamse VU – denkt niet dat dit de oorzaak is. “De campagnes van het GGD, zoals de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, zijn pas in 2013 begonnen. Dit onderzoek was toen al uitgevoerd. Hij wijst erop dat de oorzaak ook kan liggen bij het feit dat er steeds meer armoede is onder gezinnen; dit was ook in soortgelijk Brits onderzoek het geval.

Ondervoeding

In Groot-Brittannië zijn er zelfs een alarmerend aantal kinderen met ondergewicht, voegt Seidell aan de discussie toe. Dit zou liggen aan de economische crisis en de toename van armoede. Ook in Nederland, zo blijkt uit onderzoek, zou dit mogelijk een rol kunnen spelen. Gezinnen met weinig geld kunnen zich niet altijd voldoende voedzaam eten permitteren.

Franssen benadruk dat ondervoeding iets anders is dan ondergewicht. 'Kinderen die we volgens de norm te dun vinden, zijn niet altijd ondervoed.' Wat de gevolgen van ondergewicht zijn op de gezondheid is nog niet helemaal duidelijk, stelt Franssen verder. Er zou daarom onderzocht moeten worden bij welk BMI risico's ontstaan voor een kind.

Kijk op Volkskrant.nl voor het hele artikel en een grafiek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Steeds meer kinderen te dun
Sluiten