Redactie
Redactie Speelgoed 19 jun 2018

Niet tegen verlies kunnen

antwoord

Veel kinderen vinden het lastig om een spelletje te verliezen. Vanaf een jaar of 4 à 5 leren kinderen om te gaan met simpele spelregels en vanaf 6 jaar wordt het wedstrijdelement belangrijk. Veel kinderen hebben tijd en ervaring nodig om met verlies te leren omgaan. Dat is oké en hoort erbij. Wanneer kinderen onzeker zijn of de lat voor zichzelf heel hoog leggen, kan het exta moeilijk zijn om verlies te accepteren en ermee te dealen. 
Hoe kun je haar helpen?

  • Ze moet weer plezier krijgen in het spelen. Speel een tijdje geen spelletjes meer waarbij het alleen om het winnen gaat. Kijk eens naar spelletjes die een gezamenlijk doel nastreven, bijvoorbeeld een recordpoging verbeteren. 
  • Daarna kun je langzaam weer met winnen en verliezen gaan werken. Probeer weinig nadruk te leggen op winst of verlies; ga dus niet door de kamer rennen en juichen bij winst en geen getreur bij verlies. Zeg bijvoorbeeld: ‘Zo, dat was gezellig! Wie wil er nog wat drinken?’
  • Prijs haar regelmatig. Niet zo zeer over dingen die zij heeft gepresteerd, maar juist meer over hoe zij is, of hoe zij zich gedraagt. Geef vooral complimenten over gewone dingen en over het proces (niet het eindresultaat). Lukt het haar wel om mee te blijven doen of rustig vol te houden tot iets lukt, benoem dat en prijs haar.
  • Verwoord voor haar wat er speelt tijdens het spelletje. Ze vindt het moeilijk om te verliezen en daarom heeft ze niet zo’n zin meer. Dat snappen we wel; we winnen zelf vast ook liever, het hoort alleen bij spelletjes doen. Verliezen is jammer, maar leuk spelen is het allerbelangrijkste. 
  • Vergelijk broers en zussen of vriendinnetjes niet met elkaar. Dat kan zorgen voor onzekerheid (of strijd). Benoem bijvoorbeeld wat al beter lukt ten opzichte van het kind zelf. 
  • Probeer er op een geschikt moment eens achter te komen wat er achter haar gedrag zit. In een gesprek kun je benoemen dat meerdere kinderen (of jijzelf) soms bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn, of bang zijn om te verliezen. Leg uit dat dit helemaal niet erg is en dat je begrijpt dat ze zich af en toe rot voelt, als ze een spelletje heeft verloren. Probeer door te vragen, want wie weet speelt er nog meer mee. 

Mocht haar onzekerheid blijven, dan is een Sterkamp een aanrader. Dit meerdaagse kinderkamp is erop gericht kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Zie www.sterkamp.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Niet tegen verlies kunnen
Sluiten