Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Niet willen leren

antwoord

Als je 14 bent zijn er een hoop leukere dingen dan naar school gaan en huiswerk maken. Heel begrijpelijk, maar toch is dat schoolwerk zo belangrijk. En hoe maak je dat duidelijk aan een opstandige puber die ervan overtuigd is dat hij er zo ook wel komt? In jullie geval kunnen er meer dingen meespelen die zijn houding ten opzichte van school bepalen. Het is belangrijk daar bij stil te staan en bij je aanpak moet je hier op inspelen.

  • Door zijn adhd, dyslexie en epileptische aanvallen heeft hij het extra zwaar op en met school. Dit zal veel van hem vragen, zeker thuis bij het zelfstandig huiswerk maken. Ik kan me voorstellen dat dit hem niet stimuleert om enthousiast zijn schoolwerk te doen. 
  • Jullie zoon heeft een mooi, concreet en leuk plan voor later: hij wil regisseur worden. Op deze leeftijd zie je vaak dat kinderen dit doel niet helemaal in perspectief zien. Hij weet wat hij wil en gelooft er nu in dat als hij maar mooie filmpjes maakt, hij er wel komt. Jeugdig enthousiasme en vertrouwen zullen we het maar noemen. Dat daar echt een gedegen opleiding voor nodig is, waar hij zich ook eerst nog voor moet weten te plaatsen, komt nu even niet in hem op. 
  • Hij is puber en in die tijd is voor veel jongeren school en huiswerk niet de belangrijkste prioriteit. 

Jullie hebben er nu voor gekozen om het schoolverhaal aan te pakken met straffen en belonen. Uit je verhaal maak ik ook op dat de stemming en gesprekken over dit onderwerp thuis niet meer echt constructief en vriendelijk verlopen. Jullie zijn het duidelijk zat. Met deze aanpak en instelling van beider kanten wordt het er niet beter op. Ik zou jullie willen meegeven te proberen het bespreekbaar te maken vanuit begrip voor zijn visie en situatie en de insteek dat jullie hem willen helpen. Misschien moeilijk op dit moment, maar als het jullie lukt, dan is dat vaak veel constructiever!

Nog wat tips:

  • Toon begrip voor zijn extra lastige situatie. Met adhd en dyslexie valt het niet mee je school naar behoren te doen. Bespreek dat je snapt dat dit ook meespeelt met huiswerk maken en probeer sámen te kijken hoe dat het beste kan laten verlopen. Op welke momenten kunnen jullie hem erbij helpen, hoe help je hem herinneren? 
  • Een heldere toekomstvisie is fijn en kun je gebruiken om hem te motiveren voor schoolwerk. Maar wel in kleine vertaalslagjes. Voor hem is zijn einddoel nu te ver verwijderd van de korte termijn. Dit moet hij meer gaan inzien. Door bijvoorbeeld samen naar een open dag van de media-opleiding te gaan hoort hij van iemand anders hoe belangrijk het is dat hij zijn kaderberoeps haalt en dat de opleiding ook echt nodig is voor de baan van regisseur. Ook is het een idee – als dat je lukt – om een gesprek te regelen met een echte regisseur. Die kan hem wellicht motiveren en vertellen dat naast filmpjes maken opleiding heel belangrijk is. Dit alles zal beter aankomen dan jullie mening alleen. 
  • Maak duidelijke afspraken over huiswerk en school. Samen onderhandelen en hem verantwoordelijkheid geven om mee te denken is goed, maar jullie hebben wel de regie. De insteek waarmee je die hanteert is het belangrijkste!

Als laatste wil ik jullie meegeven ook vooral enthousiasme te tonen voor zijn droom en hobby van filmen en filmpjes maken. Door hier interesse in te tonen en het belangrijk te maken in zijn toekomstdroom, ziet hij dat jullie hem serieus nemen en het beste met hem voor hebben. Heel belangrijk voor meer grip op de rest thuis!

Reageer op artikel:
Niet willen leren
Sluiten