Dochter lust niets

antwoord

Veel kinderen groeien na hun zesde jaar over de fase van slecht eten heen, helaas jullie dochter niet. Of het iets fysieks is, is zo voor mij niet te zeggen, maar het lijkt me niet. Als ze verder gewoon alles kan eten (vast voedsel, voedsel met stukjes erin enz) dan lijkt het er meer op dat ze nooit heeft geleerd om groenten en aparte dingen te eten en er een enorme aversie tegen heeft ontwikkeld. Een eetpatroon als dit, wat al van jongs af aan bestaat, is lastig te doorbreken. Door apart eten voor haar te maken, dingen anders klaar te maken of juist veel strijd erover te maken hou je het niets lusten in stand. Ik weet niet of jullie deze drie dingen van jongs af aan hebben gedaan, maar dat kan verklaren waarom ze het nu nog niet eet. Daarbij valt ze kennelijk in de categorie lastige eters. Dingen leren eten is vooral op jonge leeftijd nog goed aan te wennen ook al vraagt het bij veel kinderen een hoop energie en geduld. 
Wat je wél proberen om haar te helpen ook op deze leeftijd meer lekker te vinden? 

  • Dwingen helpt inderdaad niet. Haar proberen te verleiden tot eten heeft meer kans van slagen. 
  • Ga samen om de tafel zitten om afspraken te maken over het eten. Ze is oud genoeg om mee te kunnen denken over een oplossing. 
  • Bedenk eerst eens de voordelen van meer verschillende dingen lusten, voor nu en vooral ook voor later. Dat kan motivatie opleveren om er echt mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld: makkelijker bij vriendinnetjes eten, meer genieten van eten, je lust iets in een restaurant, je blijft gezonder, het is veel gezelliger aan tafel, enz. 
  • Spreek een paar heel duidelijke regels af. Bijvoorbeeld dat ze vanaf nu in elk geval een paar happen moet eten/proeven. Ook zeuren over eten gebeurt vanaf nu niet meer. Apart eten voor haar klaar maken is verleden tijd.
  • Hou je consequent aan deze regels zonder er strijd over te maken. 
  • Daar moet ook wat tegenover staan natuurlijk. Maak samen een lijst met drie kolommen: dingen die ze echt niet lust, dingen die ze een beetje lust en dingen die ze graag eet. Bedenk voor de komende week voor elke dag een maaltijd waar van alles wat in zit en bespreek hoe ze het ‘t liefste bereid wil (rauw, gekookt, door elkaar of los) en waarmee ze wil beginnen deze week. Bovendien kun je haar twee dagen per week zelf laten kiezen uít de dingen die ze allemaal lust. Laat haar daarnaast bijvoorbeeld 3 dingen kiezen die ze echt nooit wil en hoeft te eten. Als jullie dat eten is er voor haar een variant. 
  • Bedenk samen maaltijden die gezond zijn en lekker en laat haar helpen in de keuken. 
  • Doe dit alles vooral in de trant van ‘we helpen jou te leren eten’. Jullie maken samen de invulling daarvan maar jullie bepalen de grenzen. Een leuke beloning voor haar inzet kan zijn een keertje eten bij een restaurant als ze meer lust! 

Als je kind verder gezond is, hoef je je nu geen zorgen te maken; maar als je je kind nu leert eten, heeft ze daar haar hele leven lang veel baat bij. Zowel sociaal als qua gezondheid.

Reageer op artikel:
Dochter lust niets
Sluiten