redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Nieuw: de cursus mindfulness met gehandicapten

Hebt u allemaal de H.J. Schoolezing gelezen, waarin premier Rutte uiteenzet waar hij naartoe wil met Nederland? Rutte zegt daarin onder andere dat de zorgkosten veel te hard stijgen. Daar kun je van alles van vinden, maar het is wel waar en het is te waarderen dat hij dat zo onomwonden zegt. Over de oplossing is hij in een vergezicht wat minder concreet: 'En in dat land wonen mensen die alles wat zij zelf kunnen organiseren ook zoveel mogelijk zelf regelen, samen met de mensen in hun omgeving. Dat is goed voor mensen zelf, maar het levert ook een hechtere samenleving op, waarin het bezielde verband uit mensen zelf komt.'

Met andere woorden, we zullen in de toekomst zelf voor onze demente moeder/zieke echtgenoot/ zoon met Down/spastische dochter moeten zorgen en de overheid heeft besloten dat we daar bezield en sociaal van worden.

Nu merken wij al iets van die hechtere samenleving: Yaëls persoonsgebonden budget wordt in drie stappen met in totaal bijna 25 procent gekort, de dagen op haar dagbesteding zijn wat ingekort, er werken meer flexwerkers en haar groep wordt vanaf volgend jaar groter.

Omdat ik niet lijdzaam wil afwachten wat haar nog meer te wachten staat in de toekomst, heb ik zelf ook een verdienmodel bedacht. Het moet voldoende geld opleveren voor goede zorg en met een beetje goede wil leidt het ook nog tot bezielde verbanden. Het heet 'Mindfulness met bilo's'. Bilo is een koosnaampje voor iemand met een verstandelijke beperking.

Individuele sessies zijn mogelijk, maar je kunt ook met collega's een groepssessie komen doen. Ik denk dat het heel lucratief kan zijn. Koeienknuffelen met bedrijven kost al 750 euro per dagdeel en een vierdaagse cursus mindfulness 1795 euro.

Het werkt als volgt: verstandelijk gehandicapte kinderen zijn van nature mindful. Ze leven heel erg in het nu en gaan zonder moeite op in het moment. In dat opzicht zijn ze eigenlijk verlicht. En daar kunnen wij, gewone stervelingen, veel van leren. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk: samen zwaaien met de rammelaar (250 euro per uur), samen kijken hoe het zonlicht door de bomen dwarrelt (350 per uur, omdat we afhankelijk zijn van het weer), een uur lang 'In de maneschijn' zingen met wiegende bewegingen, waardoor een natuurlijk 'flow' ontstaat die innerlijke blokkades opheft (400 euro per uur) en de topper: samen 'zijn in stilte', waarin de uitdaging is dat Yaël nooit stil is en de cursist de onverwachte geluiden in stilte kan aanvaarden (500 euro per uur).

U zult als herboren uit een sessie komen en de ervaring zal een diep, inkervend effect hebben op uw ziel en uw hele welbevinden. Het effect kan heel lang aanhouden en mocht het wegebben, dan zijn er terugkomsessies met 10 procent korting. Koffie of thee en een koekje zijn bij de prijs inbegrepen.

De verdiensten stop ik in een stichting waaruit in de toekomst Yaëls zorg betaald kan worden. Zo kan ook zij, met al haar beperkingen, die zelfvoorzienende onafhankelijke burger worden. Eigen kracht! Bezield verband! Win-winsituatie! 

Reageer op artikel:
Nieuw: de cursus mindfulness met gehandicapten
Sluiten