Redactie
Redactie Muziekles 19 jun 2018

Nieuwe hobby voor je kind – 7 tips

Opeens is je kind dolenthousiast over een nieuwe hobby en wil hij op gitaar, voetbal, streetdance of een knutselclubje. Waar moet je allemaal aan denken voordat je eventueel toezegt? En hoe voorkom je dat je kind snel weer afhaakt?

Kijk goed naar je kind en probeer te ontdekken wat zijn interesses zijn. Is je kind heel creatief maar totaal niet sportief, dan is voetbal ‘omdat iedereen daarop zit’ misschien niet zo’n goed idee. Je kind zal waarschijnlijk gelukkiger zijn op bijvoorbeeld een knutselclub. Je kind aanmelden voor een activiteit omdat het gratis is, is ook geen goed uitgangspunt.

Kies ook niet voor een sport of hobby omdat broertjes of zusjes dit ook doen en het dus lekker praktisch is qua halen en brengen. Het is belangrijk dat een kind doet wat hij zelf leuk vindt. Anders kun je er op wachten dat je kind er al snel geen zin meer in heeft.

Check de agenda

Wil je kind op voetbal, hockey of een clubje, kijk dan kritisch of dit wel in de agenda past. Denk daarbij niet alleen aan de andere trainingen en clubjes die al op het programma staan en wellicht tegelijkertijd zijn, maar houdt ook rekening met niet vaste afspraken. Heeft je kind les op een middag waarop vaak verjaardagsfeestjes worden gevierd of je kind altijd graag met vriendjes afspreekt? Zo ja, dan moet je kind zich wel realiseren dat dit niet meer gaat als hij zich aanmeldt voor deze hobby.

Frequentie

Voordat je besluit dat je kind op een bepaald clubje of sport mag, is het ook verstandig stil te staan bij het aantal keren per week of maand dat je kind er mee bezig is. Een keer in de maand gitaarles heeft het voordeel dat je kind er niet veel tijd aan kwijt is, maar zal ook betekenen dat hij er waarschijnlijk minder bij betrokken is. En dat jij thuis moet zorgen dat er genoeg geoefend wordt. Met alle strijd die hier eventueel bij komt.

Bij de meeste sporten wordt minimaal een keer in de week getraind en hebben de kinderen in het weekend nog een wedstrijd. Het is natuurlijk goed dat je kind lekker veel beweegt, maar past het wel in de familieagenda?

Leeftijd en karakter

Het is ook verstandig om van tevoren te bekijken of je kind nog wel tijd heeft voor een (extra) hobby. De hoeveelheid activiteiten die je kind aan kan is afhankelijk van verschillende factoren. Om te beginnen kunnen jongere kinderen minder hebben, dan oudere kinderen.

Daarnaast speelt het karakter van je kind een belangrijke rol. Jij mag het heerlijk vinden de hele dag druk bezig te zijn, maar dat wil niet zeggen dat je kind dit ook vindt. Bedenk dus goed of de nieuwe hobby nog wel past in de agenda van je kind en er nog wel ruimte voor hem is om een middag lekker op de bank te hangen of te tekenen.

Kosten

Sporten, clubjes; het kost allemaal geld. Zeker als je meerdere kinderen hebt kunnen de kosten hoog oplopen. Wil je kind een nieuwe sport of hobby gaan beoefenen, realiseer je dan dat het niet blijft bij alleen de contributie van bijvoorbeeld de voetbalclub, maar er moet ook voetbalkleding- en schoenen aangeschaft worden.

Heb je het geld niet, maar wil je kind dolgraag een bepaalde sport gaan doen en denk jij dat dit een goed idee is; niet getreurd. Veel gemeenten organiseren sport- en culturele activiteiten voor kinderen. Deze worden via de basisscholen aangeboden of zijn op te vragen bij de gemeente. Ook hebben veel clubs speciale ‘potjes’ voor ouders die wat hulp nodig hebben bij het betalen van de contributie of het kopen van materialen.

Betrokkenheid

Besef goed dat als je kind op een sport, clubje of muziekles gaat, er ook dingen van jou verlangd zullen worden. Om te beginnen moet je kind gebracht en gehaald worden. Maar je kind zal het natuurlijk ook leuk vinden als je af en toe komt aanmoedigen en kijken.

Daarnaast verwachten veel sportclubs dat ouders zich ook inzetten voor de club door bijvoorbeeld een team te coachen, een bardienst te draaien of bij andere dingen te helpen waar vrijwilligers voor nodig zijn. Heb je daar echt geen zin in of tijd voor, dan kun je je kind beter een andere hobby laten doen.

Maak afspraken

Tot slot; heb je besloten dat je kind op voetbal, hockey, ballet, gitaar of etc. mag, maak dan eerst duidelijk afspraken met je kind. Bijvoorbeeld; ergens lid van worden of bij gaan, betekent dat je er ook elke keer moet zijn. Zeker als je in een sportteam zit. Even geen zin hebben en je team in de steek laten, is geen optie.

Spreek ook van tevoren af, wat je van je kind verwacht als het gaat om oefenen (bij muziekles heel belangrijk!) en hoe lang hij er zeker op moet blijven. Bij een sport kan je bijvoorbeeld afspreken dat hoe dan ook het seizoen moet worden afgemaakt en bij andere hobby’s kun je van tevoren een bepaalde periode afspreken. Zo voorkom je een hoop discussie als het toch tegenvalt. Al is deze kans gelukkig klein als je alles van tevoren goed hebt overwogen en besproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nieuwe hobby voor je kind – 7 tips
Sluiten