Redactie
Redactie Gescheiden Ouders 19 jun 2018

Nieuwe relatie met kinderen

antwoord

Als ik het zo lees, kunnen er verschillende dingen achter het gedrag en gevoel van dit meisje zitten. Allereerst is het zaak te bedenken wat de meest aannemelijke reden is en op basis daarvan een aanpak te kiezen. 

De verschillende redenen die kunnen spelen:

  1. Moet ze wennen aan jou als nieuwe man in huis? Misschien heeft ze moeite met een nieuwe man in huis anders dan haar vader. Hoopt ze wellicht dat alles weer bij het oude komt als ze dit aangeeft? In wezen is dat haar al een beetje gelukt. Als jullie dit gevoel hebben, lijkt het me goed dat eerst haar moeder met haar praat. Ook zal haar moeder dan moeten aangeven dat het wennen is en best moeilijk voor haar, maar dat jullie toch echt samen verdergaan en haar zullen helpen bij het wennen. Hoe gaat het wennen makkelijker voor haar?
  2. Ben jij heel anders in je benadering en aanpak dan haar moeder en/of haar vader? Neem je wellicht al (te veel) een rol als medeopvoeder op je? Kunnen jullie afspreken dat jij je voorlopig niet met de opvoeding bemoeit? Ten slotte ben je niet de vader en woon je er ook nog niet. Jullie kunnen dit thema samen met de kinderen bespreken. 
  3. Vinden jij en je partner ook dat jij streng bent? Kan het kloppen? Vraag je partner eens in alle openheid en eerlijkheid hoe zij jou naar de kinderen toe vindt. Bespreek met haar wat zij graag wil met de kinderen, hoe ze denkt over de opvoeding en wat ze verwacht van jou. Hoe denk jij erover en kunnen jullie (basis)afspraken maken? Voor kinderen is een nieuwe persoon in het gezin erg wennen en als de rolverdeling en afspraken helder zijn en jij je aan de afspraken houdt zoals die waren vóór jouw komst, dan went iedereen het snelst.
  4. Is ze echt een beetje bang? Dan is het zinvol om samen met haar moeder met haar te praten. Laat merken dat jullie van elkaar houden en samen verder gaan, maar dat jullie natuurlijk willen dat het voor de meiden ook leuk is. Wat vindt ze spannend of streng? Door hier met elkaar over te praten – op zo’n manier dat ze merkt dat je niet boos bent en dat je haar gevoelens serieus neemt – kom je waarschijnlijk ook achter de ‘echte’ achterliggende reden van dit alles.

Het lijkt mij goed om nu samen een keuze te maken: samen verder of niet. Even uit elkaar omdat een kind zoiets aangeeft en dan weer bij elkaar is alleen maar verwarrend of geeft een kind macht die niet handig is als je toch verder wil samen. 

Openheid, samen bespreken, haar de tijd gunnen en begrip voor haar gevoelens werkt beter. 
Het lijkt me wel goed om de komende tijd te zorgen dat de band tussen jou en de kinderen verbetert voordat je besluit er te gaan wonen. Dan is die stap straks voor iedereen (ook voor jou) veel fijner en de kans van slagen groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nieuwe relatie met kinderen
Sluiten