Nieuwe relatie

antwoord

Voor een klein kind kan het een behoorlijke impact hebben als er voor de tweede keer in haar prille leventje een belangrijk persoon verdwijnt. Het ritme verandert, iemand komt ineens niet meer en jij hebt zelf ook de nodige emoties. Het kan heel goed zijn dat je dochtertje hierdoor (onbewust) een periode meer naar jou toetrekt en je moeilijk los kan laten. Wie zegt dat mama na zo’n lange crèchedag wél weer terugkomt? Zo moet weer even wennen aan de nieuwe situatie en het verdwijnen van iemand die ze leuk vond. 

Hartstikke fijn dat je nu weer een leuke man bent tegengekomen. Als je zelf weer lekker in je vel zit, komt dat ook je dochter ten goede. Hoe moeilijk ook, ik denk wel dat het goed is om het even rustig de tijd te geven. Zo geef je je dochter de tijd om te wennen aan een nieuw persoon en voorkom je dat ze zich te veel gaat hechten aan iemand die wellicht weer op korte termijn kan verdwijnen. Het is heel moeilijk om aan te geven wanneer het juiste moment is aangebroken. Dat hangt namelijk ook erg af van hoe de situatie is (geweest) en hoe je dochter verder in elkaar zit. 

  • Kies een moment waarop je zelf een beetje beeld heb van de kans van slagen van deze relatie voor de langere termijn.
  • Geniet tot die tijd van samen afspreken zonder je dochter en je tijd met je dochter alleen.
  • Bouw het contact langzaam op: eerst een keer samen iets doen, dan een keer thuis met eten en op een gegeven moment blijven slapen. 
  • Let er in het begin op dat jullie niet gelijk superverliefd en knuffelig in de rondte lopen met je dochter erbij. Probeer ook hier een balans in te vinden en je dochtertje rustig aan het idee te laten wennen. 
  • Presenteer je nieuwe vlam niet meteen als ‘vaste vriend’ en ‘potentiële vader’. Laat ze eerst eens kennis maken, elkaar aftasten en leren kennen. Als het allemaal vertrouwd en goed voelt, merk je het vanzelf. 
  • Praat er op kindniveau over met je dochter. Vraag haar hoe ze het zou vinden of vindt, vertel haar dat zij de allerbelangrijkste blijft, en geef bijvoorbeeld aan dat je hem heel lief vindt en wel wat vaker wil zien. 

Bij de één kan het even duren voor het soepel loopt, bij de ander gaat het heel makkelijk. Hoe dan ook is het voor kinderen niet wenselijk en niet goed als er keer op keer mensen komen en gaan in hun leventje. Natuurlijk weet je die dingen van te voren nooit zeker, maar met enige voorzichtigheid hiermee omgaan is wel aan te raden. Zeker moet je je kind in bescherming nemen als jij een snel verliefd, flierefluiterig typje bent.

Reageer op artikel:
Nieuwe relatie
Sluiten