Nieuwe school: moeite met afscheid nemen

antwoord

Dat een kind de eerste weken na de vakantie erg moet wennen aan een nieuwe school, een nieuwe klas, een nieuwe juf en het weer naar school gaan, is heel begrijpelijk en veelvoorkomend. Dat moet na een bepaalde periode weer overgaan natuurlijk, maar voor sommigen kan dat best even duren. Sommige kinderen hebben er meer moeite mee dan andere. Jouw dochter geeft aan dat ze de juf streng vindt en dat dat het probleem voor haar is. Dat kan best kloppen natuurlijk, maar het kan ook slechts een van de redenen zijn – al ziet zij dat zelf misschien niet. 

Wat kun je doen?

 • Een strenge juf is wennen, zeker als je gevoelig bent voor stemverheffingen of strenge mensen en als een kind het jaar ervoor een veel mildere juf heeft gehad. Doorgaans wennen juist kinderen die behoefte aan duidelijkheid en rust hebben in de klas, vrij snel aan een strenge juf. Als alles in de klas straks loopt en helder is, de afspraken en regels duidelijk zijn en worden nageleefd, zorgt dit er namelijk voor dat het rustig en gezellig is en de juf nog nauwelijks streng hoeft te zijn. Dit kun je je dochter uitleggen.
   
 • Ik raad je aan een gesprek met de juf aan te gaan. Zo kun je horen wat haar insteek en aanpak in de klas is, kun je zelf horen wat dat ‘strenge’ nu eigenlijk betekent en hoe het nu met je dochter gaat gedurende de dag. Als het gedurende de dag gewoon lekker loopt en het ook soepel gaat met de juf, hoef je je minder druk te maken over het afscheid nemen, dan komt dat vast ook goed.
   
 • Als je dochter alles perfect wil doen en ze het gevoel heeft dat de juf streng is, denkt ze wellicht dat ze het niet goed genoeg doet. Dat kan stress of angst veroorzaken. Als dit meespeelt, bespreek dit dan ook eens met de juf, want die kan deze angst of druk bij je dochter wegnemen door het er met haar over te hebben. Vraag je dochter er ook naar en luister naar haar verhaal en gevoel. Misschien geeft dat handvatten.
   
 • Bespreek met haar wat haar helpt bij het afscheid nemen. Het is oké dat zij er even moeite mee heeft, het punt is wel dat het erbij hoort en dus zal moeten. Samen – liefst jullie en de juf – kunnen jullie een plannetje maken hoe het voor je dochter zo fijn en makkelijk mogelijk kan gaan. Wat wil ze wel en wat niet. Haar hierbij betrekken levert nog meer op!
   
 • Benadruk bij haar wat er al beter lukt dan bijvoorbeeld in de eerste week. Dat geeft moed en kracht. Jullie kunnen haar prijzen omdat het met de plannetjes die er nu zijn (de kinderen bij de deur) al beter lukt; alle reden dus om erop te vertrouwen dat ze het steeds beter zal kunnen.
   
 • Noteer eens een tijdje hoe het eruitziet op de dagen dat het beter gaat. Daar kun je van leren. Wat maakte dat het lukte? Hoe zag die ochtend eruit? Wat kan ze meenemen voor de volgende dag? Bespreek het zo met haar.
   
 • Als ze thuiskomt, bespreek dan zoveel mogelijk met haar wat er leuk was en (al) goed ging. Benadruk daarbij het proces. Bijvoorbeeld: ‘ Het klinkt alsof je nu al makkelijker op de juf afstapt dan in het begin.’ Of: ’Zo te horen heb je vandaag een aantal keer gelachen en plezier gehad, wat fijn.’
   
 • Ga er zelf niet te veel in mee en voel je niet schuldig. Jij kunt er niet in je eentje voor zorgen dat het goed verloopt; het is even zo en dat mag. Jij doet je best, zij en de juf ook. Als de rest van de dag goed verloopt, komt het vast allemaal goed. Geef het de tijd. Het is pas zaak om verder te kijken wat er speelt, als het zo blijft.
Reageer op artikel:
Nieuwe school: moeite met afscheid nemen
Sluiten