Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Nieuwe trend? Kinderen samen op een kamer

Zou jij eigenlijk willen verhuizen, zodat je kinderen eindelijk een eigen kamer hebben? Amerikaanse ouders zien dat heel anders: laat kinderen lekker een kamer delen!

Uit onderzoek van het U.S. Census Bureau blijkt dat tweederde van de kinderen in Amerika onder de achttien jaar een kamer deelt. Ondanks dat de gemiddelde grootte van een huis in Amerika steeds stijgt én 46 procent van de nieuwbouwhuizen daar vier slaapkamers of meer hebben.

Egoïstisch?

Amerikaanse ouders kiezen er steeds vaker voor om hun kinderen op een slaapkamer te laten slapen, om zo meer ruimte over te houden voor bijvoorbeeld een werkkamer of gastenkamer. Is dat egoïstisch van ouders? Dat valt hartstikke mee, vindt gecertificeerd slaapcoach Linda Szmulewitz. Volgens haar heeft het delen van een slaapkamer juist voordelen voor kinderen. Zo zouden er betere én diepere slapers van worden.

“Natuurlijk kletsen kinderen meer voor het slapengaan als ze samen op één kamer slapen”, legt de slaapcoach uit. “Maar dit is niet erg, het is juist hun speciale privétijd samen. Houd daar rekening mee tot op een bepaalde hoogte.” Bovendien krijgen ouders door het letterlijk creëren van ruimte voor zichzelf, ook ruimte en rust in hun hoofd. En dat heeft weer een positieve invloed op de kinderen.

Tips & Tricks

Wil jij je kinderen op één kamer laten slapen? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • Een kamer delen is minder handig als het leeftijdsverschil tussen je kinderen groot is. De andere bedtijden en interesses maken het lastiger om een kamer te delen.
  • Geef elk kind echt een ‘eigen’ plekje binnen de kamer. Schuif de bedden allebei in een hoek van de kamer en maak het dé plek van je kind. Eventueel kun je nog een scheiding maken tussen de bedden door een boekenkast of een gordijn te gebruiken.
  • Kinderen – en jijzelf ook – slapen veel beter in een opgeruimde kamer. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte. Extra veel zelfs; want twee kinderen betekent ook twee keer zoveel knuffels en speelgoed.
  • Samen op één kamer slapen heeft natuurlijk wel wat weg van een slaapfeestje. Maar ga niet te snel zeggen dat het stil moet zijn. Dat kletsen vinden kinderen juist heerlijk én zorgt ervoor dat ze daarna rustig kunnen inslapen. En vaak zijn kinderen ook minder bang voor het donker doordat ze niet alleen zijn.
  • Mochten de kinderen nou écht niet gaan slapen, dan kun je altijd beslissen om een van de kinderen in jouw bed te leggen (niet te vaak doen uiteraard).

Bron: Scary Mommy

Reageer op artikel:
Nieuwe trend? Kinderen samen op een kamer
Sluiten