Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Niks doen voor school

antwoord

Tja, een ongemotiveerde puber, wat moet je ermee? Lastig, want hoe harder wij als ouders willen dat ze hun best doen, hoe meer zij zich er in de regel tegen verzetten. En als we hen loslaten zijn ze ook nog niet oud en wijs genoeg om de juiste keuzes te maken. Je zal haar er dus in moeten begeleiden zonder dat je te veel pusht en oplegt, want dat werkt bij de meeste alleen maar averechts.

  • Ik zou op deze leeftijd altijd school er bij betrekken. Vraag een gesprek aan en overleg samen waar jij tegen aan loopt, hoe zij dat zien op school, hoe ze het doet en werkt in de klas enzovoort. School kan wellicht meehelpen om haar te motiveren of juist aan te pakken daar waar nodig. Afhankelijk van je kind en wat er bij haar minder gemotiveerd zijn meespeelt kun je dan een plan maken.
  • Ik ben benieuwd wat er achter haar ongemotiveerdheid zit. Vindt ze het moeilijk? Spannend? Heeft ze op dit moment meer oog voor andere dingen? Is ze flink aan het puberen? Heeft ze geen prettige/goeie/rustige plek om te werken thuis? Observeren en vooral met haar in gesprek blijven hierover kan je antwoorden geven. Dit werkt bij pubers vaak alleen als je het rustig en vanuit echte interesse benaderd en niet op het moment dat je geïrriteerd bent of boos. 
  • Je kunt heel goed begrip tonen voor haar geen zin hebben, dat hebben wel meer kinderen en ken jij vast ook van vroeger. Het probleem is dat school er wel bij hoort en dat ze op een leeftijd is dat daar dus afspraken over gemaakt moeten worden. Het kan helpen om daarin de grenzen aan te geven: huiswerk moet gemaakt worden, overhoren hoort er bij en naar school moet je toe. Binnen deze grenzen mag ze zelf meedenken over de invulling, momenten en hoe zij het prettig vindt en hoe jullie haar kunnen helpen. Wat helpt haar om goed en fijn huiswerk te maken? Wat heeft ze daarvoor nodig? Hoe moet het overhoren er wel en niet uitzien? Hoe werkt dat voor haar? Laat ze zien dat het haar lukt zonder jullie hulp? Ook prima, maar lukt dat haar niet dan wordt het strenger en gaan jullie er boven op zitten. Zo geef je haar ruimte om zelf verantwoordelijkheid te nemen en mee te denken. En de afspraak is dat als dat niet werkt (cijfers dus onder de maat zijn) jullie de teugels weer meer in handen gaan nemen. Is de afspraak dat jij je niet bemoeit met wanneer ze huiswerk maakt? Doe dat dan ook niet! Geef vooral complimenten als ze zich aan de afspraken houdt en als de resultaten er naar zijn. 
  • Als ze zelf eigenlijk wel inziet dat havo beter is voor vervolgopleidingen en dit ook wel zou willen, dan kan het ook nog wel eens helpen om daar wat mee te doen. Pubers overzien op deze leeftijd nog niet echt de gevolgen op lange termijn, dus daar zou je haar bij kunnen helpen. Door te bedenken welke dingen ze later leuk zou vinden, te praten met mensen in je omgeving die dat werk doen of plekken te bezoeken waar dat werk gedaan wordt, maakt het het soms een stuk concreter waar ze het allemaal voor doet. Verwacht er geen wonderen van, maar het is het proberen waard.
  • Onthoud dat op een puber inpraten wat goed voor hem of haar is 9 van de 10 keer geen zin heeft. Bij veel kinderen werkt het veel beter om ze zelf te laten ontdekken of zeggen hoe het zit. Houd haar beide keuzes voor: Je kunt nu hard werken al is dat vaak balen, maar dan ben je zo snel mogelijk van school af en kun je gaan doen wat je echt leuk vindt. Het zorgt er ook voor dat je ouders je met rust laten en niet aan je kop zeuren en school ook niet. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er met je pet naar te gooien, dan heb je nu lekker de vrijheid en hoef je weinig te doen, het gevolg is alleen dat je zeurende ouders hebt, problemen op school kan krijgen, waarschijnlijk blijft zitten, of van school moet of je diploma niet haalt. Aan haar de keus en jij gaat er van uit dat ze in staat is zelf goede keuzes te maken. Deze manier heeft bij kinderen vaak meer zin dan proberen ze te overtuigen. En als je het slim brengt, dan voelen ze heus welke keuze jij teleurgesteld van raakt. De kunst is juist dat je dat niet zegt…..
Reageer op artikel:
Niks doen voor school
Sluiten