Redactie
Redactie Computeren en gamen 19 jun 2018

Nintendo DS

antwoord

Logisch dat jouw kind een Nintendo DS wil, als hij bij zijn grote neef – en waarschijnlijk ook bij andere kinderen – gezien en ontdekt heeft wat voor leuke spelletjes je er allemaal op kan doen.

Allereerst moet elke ouder natuurlijk zelf beslissen of er een Nintendo in huis komt of niet. Het is goed als je het voorlopig niet wilt – noodzakelijk is het zeker niet maar leuk wel. 
Wat mij betreft is er niks mis mee; of je kind nu tv kijkt, op de computer of op de Nintendo speelt. De Nintendo is heel handig om mee te nemen onderweg zodat je kind zich vermaakt. Het gaat er vooral om hoe vaak en hoe lang je je kind erop laat spelen. Er zijn geen exacte richtlijnen, maar ik hou voor computerspelletjes aan:

  • Tussen 4 en 6 jaar: een half uur per dag:
  • Tussen 6 en 8 jaar: twee keer een half uur:
  • Vanaf 9 jaar: opbouwen naar maximaal twee keer een uur.

Ik hou daarbij de balans in de gaten tussen de actieve en de passieve bezigheden van een kind op één dag. Een kind dat heel actief is, veel buiten is geweest en beweegt, kan ook iets meer passief computeren dan een kind dat de hele dag passief is geweest met bijvoorbeeld tv kijken. Een passief kind zou ik niet zo lang achter de computer laten.
Als ouder moet je eerst beslissen of je je aan deze richtlijnen wilt houden. Voor meer informatie, spelletjes en tips kun je even kijken op www.veiliggamen.nl

Heel goed dat je hem voor zoiets duurs attendeert op zijn verjaardag. Dat is duidelijk en het laat zien dat je dit soort dingen niet zomaar aanschaft als een kind het wil. Nu moet je er verder geen discussie meer over voeren, alleen zonodig herhalen: “Mama heeft gezegd dat je het voor je verjaardag mag vragen, nu reageer ik niet meer op je vraag.”

Slim dat je al nadenkt over eventuele afspraken die er gemaakt moeten worden. Zo kun je een hoop gezeur en irritatie voorkomen.

Een aantal tips om afspraken te maken over computerspelletjes:

  • Bedenk samen een vast moment op de dag waarop hij mag gamen. Bijvoorbeeld alleen voordat hij naar school gaat of na het avondeten. Zo voorkom je gezeur. Probeer wel consequent te blijven en niet te vaak toe te geven op anderen momenten. Dit kun je wel een keertje doen maar alleen als de officiële afspraken een tijdje goed zijn gegaan. Je zou de afspraken op een vel papier kunnen schrijven en op een duidelijke plek kunnen ophangen. Mocht er toch discussie ontstaan, dan wijs je even naar het papier dat jullie opgehangen hebben.
  • Spreek een plek af waar hij mag gamen. Het liefst een plek waar je toezicht kunt houden en in de gaten kunt houden hoe lang hij al aan het gamen is.
  • Bespreek met hem welke spelletjes hij graag wil spelen en bekijk of je deze verantwoord vindt. Bespreek eventueel ook dat er in zijn leeftijdscategorie andere spelletjes zijn en dat hij nu nog geen spelletjes mag spelen die oudere kinderen al spelen.
  • Bedenk en bespreek ook uitzonderingsgevallen. Je kind mag bijvoorbeeld in de auto spelen als jullie ergens heen gaan. Het helpt om vooraf heel duidelijk af te spreken wat er die dag of op dat moment gespeeld mag worden en wat niet. En dan moet jij je er natuurlijk ook aan houden.
  • Laat je niet beïnvloeden door andere ouders. Doe wat jij denkt dat goed is en sta achter je keuzes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nintendo DS
Sluiten