redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Nooit meer saai

Omdat het ook zinnig is om stil te staan bij de voordelen van zo’n samengesteld gezin, noem ik er eens eentje. Het is nooit saai! Voor wie van een rustig en regelmatig leven houdt: begin niet aan een stiefgezin.

Tot zover mijn tips en adviezen, want uit het gesprek dat ik had in het stiefmoedercafé bleek maar weer eens dat de meeste stiefmoeders aan de klus beginnen omdat ze nou eenmaal heel veel houden van hun vriend. En dan luister je niet naar tips en adviezen. Dan heb je gewoon na een tijdje een heel complex leven. Maar goed… dat voordeel dus.

Het is best lekker dat je gezin steeds een wisselende samenstelling heeft. Bij ons hebben de twee stiefkinderen niet helemaal hetzelfde schema, al is er veel overlap. Op sommige dagen hebben we wel de een en niet de ander. Dan kan je dus ineens wél iets met hete pepers maken, of wél iets met paddenstoelen koken. Het is een klein voordeeltje, ik weet het, maar wie het kleine niet eert…

Het is ook wel fijn dat de groepsdynamiek steeds anders is door de wisselende samenstelling. Zeker met opgroeiende pubers kan het nog wel eens compleet vastlopen als je altijd in elkaars kringetje zit. Dan zegt de een altijd dit en reageert de ander direct met dat. Nu ontbreekt de reageerder met enige regelmaat. Heel rustig. Omdat mijn man ook ‘s avonds werkt en ik ook wel eens de hort op ben, is ons samengestelde gezin volop in beweging. Bij het tafeldekken klinkt dus ook altijd de vraag: ‘voor hoeveel?’

Zoals we allemaal weten heeft elk voordeel zijn nadeel en ik schreef al eerder over de onrust van de wisselende samenstelling. Dat ik als ik wakker word eerst moet tellen hoeveel kinderen ik in huis heb en dat ik dan pas weet wat voor dag het is en wie waar heen moet en hoe laat. Dat ik soms jaloers ben op de eenvoud van zo’n traditioneel gezin. Je weet wel, met een vader een moeder een zoon en een dochter. Misschien een leuk hondje erbij. Maar ik zou het hier over de voordelen hebben.

Nou het is dus nooit saai! Als je denkt dat je het in de smiezen hebt, piept de volgende ontregelende factor de hoek om. Als je denkt dat je weet hoe je iedereen moet benaderen, verandert er eentje een kwartslag. Als je denkt dat je goed zorgt voor iedereen, blijk je jezelf te zijn vergeten.
Het is van alles, maar niet saai. Het houdt je lenig en flexibel zo’n stiefgezin.

Het is al met al vooral wat het is.

Reageer op artikel:
Nooit meer saai
Sluiten