Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Normale kinderen vindt ze veel leuker

Zou Yaël weten dat ze anders is dan andere kinderen? Die vraag stelde ik me al vaker in deze blog. Dat was jaren terug. Het leek me toen erg als ze zich dat zou realiseren. Niemand wil tenslotte anders zijn. Of misschien een beetje anders, een beetje speciaal, maar niet volkomen anders en heel abnormaal.

Ik weet nog steeds niet of Yaël doorheeft dat ze anders is dan normaal. Misschien wel. Maar mocht ze het al doorhebben, dan heb ik niet de indruk dat zij dat erg vindt. Ze is meestal zo tevreden en blij dat ik me niet kan voorstellen dat ze lijdt onder haar anderszijn. Misschien is dat ook wel het voordeel van haar lage verstandelijke niveau: piekeren doet ze volgens mij niet omdat ze daar simpelweg de hersenen niet voor heeft. Bijna alles is primair en instinctief bij haar. Als ze boos is omdat ze bijvoorbeeld haar zin niet krijgt, is dat vaak vrij vluchtig; ze is zo weer vergeten waarover ze nou boos was. Soms blijft ze even hangen in de emotie, maar dan kan ik haar vaak makkelijk afleiden.

Natuurlijk zou ze het wel erg vinden als ze buitengesloten werd. Dat vindt elk mens verschrikkelijk, gehandicapt of niet. Ze zou dat ook feilloos aanvoelen. Maar ze wordt niet buitengesloten. Ze is meestal juist het middelpunt van de aandacht in haar veilige kleine wereld.

Ik weet niet of ze doorheeft dat ze anders is, maar één ding weet ik wel: ze ziet feilloos het verschil tussen normale kinderen en kinderen die net zo zijn als zij. En normale kinderen vindt ze veel leuker. Gehandicapte kinderen die hier op bezoek zijn, negeert ze volkomen. Behalve als ze haar speelgoed pakken: dan wordt ze boos. Maar naar normale kinderen lacht ze. Spelen met andere kinderen is een brug te ver, maar ze posteert zich wel op intieme afstand van de normale kinderen met haar eigen speelgoed. En normale kinderen mogen ook met haar speelgoed spelen, mits niet te lang.

Afgelopen weekend was de zaterdagbegeleidster met Yaël naar de eendjes. Dat doen ze wel vaker. Yaël vindt het een beetje eng als de eenden zich verdringen om de stukken brood. Maar wel leuk eng. Er kwam een ander meisje aangelopen, met haar vader en moeder. Een normaal meisje. De begeleidster raakte met de moeder van het meisje in gesprek. Het meisje luisterde, pakte Yaëls hand en trok haar ietsje dichter bij de leuk-enge eenden. Yaël keek naar het meisje en gromde van opwinding. Het meisje liet niet los. 

Reageer op artikel:
Normale kinderen vindt ze veel leuker
Sluiten