Nukkige dochter

antwoord

Als ik je verhaal zo lees dan zou het heel goed kunnen dat het gedrag van jullie dochter het overschreeuwen van onzekerheid is. Een oudere broer die leergierig is en al meer dingen kan, kan voor een jonger zusje moeilijk zijn. Al leg je dat nog zo goed uit, het voelt voor haar kennelijk als falen. Op school is ze met kinderen van haar leeftijd en komt ze goed mee, dus daar zal het dan wat minder spelen. Al zie je daar ook dat ze bij het spelen met andere kinderen de neiging heeft kattig te worden. Thuis zijn er een aantal dingen die jullie waarschijnlijk deels al doen, die kunnen helpen om haar grenzen maar ook zelfvertrouwen te geven:

  • Prijs haar voor de dingen die ze kan of probeert, juist op de momenten dat ze zich niet probeert op te trekken aan haar broertje.
  • Geef beide kinderen aandacht voor dat wat zij goed kunnen en waar ze uniek in zijn, dat vermindert het vergelijken. 
  • Verwoord haar gevoelens en erken dat het moeilijk is als je jonger bent en dingen nog niet zo goed of netjes lukken als je oudere broer. 
  • Geef wel heel duidelijk de grens aan in hoe ze dit mag laten merken. Spreek af wat er gebeurt als het haar niet lukt binnen die grens te blijven. 
  • Komt het voor, geef dan rustig maar duidelijk aan dat je dit gedrag zo niet wilt zien. Geef ook aan wat ze wel kan doen. Bijvoorbeeld zelf verwoorden dat ze het niet leuk vindt in plaats van nukkig doen.
  • Je kunt ook samen een grappig codewoord afspreken wat haar op de moeilijke momenten helpt herinneren aan de afspraak. Wellicht helpt dat haar om te stoppen.
  • Bespreek regelmatig dat het logisch is dat ze dingen spannend vindt. Dat iedereen dat wel eens heeft en dat ze daar met jullie gewoon over kan praten.

Helpt dit niet voldoende om haar meer zelfvertrouwen te geven en blijft het haar in de weg zitten in sociale contacten, dan kan het wellicht ook heel fijn en behulpzaam voor haar zijn om een sociale vaardigheidstraining te volgen. Dit zijn heel speelse en leuke bijeenkomsten met meerdere kinderen. Zo kan ze leren om op een adequate manier te reageren en zich zekerder te voelen. Overleg het maar eens met school!

Reageer op artikel:
Nukkige dochter
Sluiten