Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Obstipatie kind verhelpen: dit kun je doen

Bij obstipatie lukt het niet om goed te poepen. Een kind heeft last van obstipatie als er minder dan drie keer per week gepoept wordt en de ontlasting hard, droog of keutelig is. Heeft je kind last van obstipatie of verstopping? Dan kun je op de volgende manieren de obstipatie verhelpen. 

Voldoende drinken
Als je kind te weinig drinkt, kan dit ervoor zorgen dat de ontlasting hard en droog wordt. Zorg er dus voor dat je kind genoeg drinkt voor een soepelere stoelgang. Een kind heeft 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig. 

Dagelijks bewegen
Door voldoende te bewegen, blijft de darm goed z’n werk doen.  Dus laat je kind lekker bewegen en spelen!

Vezels eten
Let erop dat je kind ook extra drinkt als er extra vezels gegeten worden. Vezels nemen namelijk veel vocht op. Extra drinken voorkomt dat je kind alsnog last krijgt van harde ontlasting. In het begin kan je kind door de extra vezels last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit wordt even doorbijten. Op den duur raakt de darm namelijk gewend aan de vezelrijke voeding en nemen de klachten vanzelf af. 

Aandrang om te poepen opvolgen
Zorg ervoor dat je kind meteen naar het toilet gaat als er aandrang is om te poepen. Als de ontlasting wordt opgehouden, dikt het in. Dit zorgt juist voor meer verstopping en klachten. Het kan zijn dat het niet meteen lukt om goed te poepen. Hierdoor kan het toiletbezoek langer duren dan normaal.

Ontbijten
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit geldt ook zeker in dit geval. Een goed ontbijt zorgt er namelijk voor dat de darm weer goed op gang komt. 

Buik masseren
Het kan voor je kind prettig voelen als je de buik even masseert. Dit neemt de druk weg en zorgt ervoor dat de darm ontspant. 

Medicijnen zonder recept
Naast bovenstaande tips zijn er voor obstipatie ook medicijnen zonder recept verkrijgbaar. Let op: gebruik deze medicijnen nooit voor langere tijd. Als je kind langer dan twee weken last heeft van verstopping, is het tijd om een bezoek te brengen aan de huisarts. Jullie huisarts kan vervolgens bepalen of er verder onderzoek nodig is, voedingsadviezen geven en eventueel een ander medicijn voorschrijven. 

Let op: geef je kind ook nooit laxeermiddelen en/of natuurlijke laxerende middelen zoals een laxerende thee, zonder toestemming van de huisarts.

Bron: Maag Lever Darm Stichting
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.